Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за лишаване от гражданство на 13 свещеници от Украинската православна църква (УПЦ), която до месец май беше подчинена на Московската патриаршия, но официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна. Това съобщи, позовавайки се на собствени източници, украинското издание "Ляв бряг", цитирано от ТАСС и БТА.

Според изданието един от лишените от гражданство е Тулчинския и Брацлавски митрополит Йонофан, срещу когото, както съобщиха по-рано украински медии, Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е повдигнала обвинение за разпалване на вражда, след което той влезе в болница заради сърдечни проблеми. Изданието споменава сред лишените от гражданство и името на викария на Тулчинската епархия, Ладижинския епископ Сергий.

"Ляв бряг" уточнява, че 13-те украинските свещеници са били лишени от гражданство съгласно указ на Зеленски от декември 2022 г., който не фигурира на официалния сайт на украинския държавен глава, посочва ТАСС.

Според изданието, в Украйна указите за лишаване от гражданство не се обнародват, тъй като съдържат лична информация. "Ляв бряг" посочва, че Държавната имиграционна служба на Украйна вече е получила уведомление за лишаването от гражданство на 13 свещеници от УПЦ и те могат впоследствие да бъдат депортирани от страната.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече сатанизъм решението на украинския президент Зеленски за лишаване от гражданство на 13 свещеници от УПЦ, предаде ТАСС.

"И това по време на православната Коледа! Същински сатанизъм", написа Захарова в канала си в Телеграм.