Незаконно построеният мост през Керченския пролив, свързващ Русия с Крим, трябва да бъде неутрализиран, каза снощи по видеовръзка пред участниците на Форума за сигурност в Аспън, Колорадо, украинският президент Володимир Зеленски.

"Кримският мост не е просто логистична връзка, а е път, използван за захранване на войната с боеприпаси, и това се прави ежедневно ... Затова разбираемо, това е нашата цел. Всяка цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана", каза Зеленски.

По думите му, Кримският мост е "вражеско съоръжение, изградено незаконно, противно на международните закони и всички приложими норми".

Зеленски повтори, че цел на украинските власти е "да си върнат цял Крим". "Това е наша суверенна територия, неотчуждима част от нашата страна", каза той.

В началото на тази седмица Киев осъществи втората успешна атака срещу Кримския мост. Този път той бе ударен с помощта на безпилотни лодки-камикадзета, наречени още надводни кораби без екипаж (USV). При нападението обаче загинаха съпрузи от Белгородска област, а 14-годишната им дъщеричка бе тежко ранена. Семейството пътувало за почивка в Крим.

Руският президент Владимир Путин определи като терористичен акт случилото се на Кримския мост и разпореди да се засилят мерките за сигурност. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Украйна, като обяви, че решението за удара е взето с участието на разузнавателните служби на САЩ и Великобритания.

Руските власти обещаха, че пътят ще бъде напълно поправен до 1 ноември, като пътният трафик по моста ще бъде подновен в една посока до 15 септември, а в двете посоки - до 1 ноември. Паралелният железопътен мост не е пострадал при атаката.