Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес на пресконференция в Киев, че Русия се е сдобила с плановете за миналогодишното украинско контранастъпление още преди то да е започнало, предаде Франс прес. 

"Нашите планове за контранастъпление са станали известни на Кремъл, преди да започнат действията по контранастъплението", заяви украинският лидер.

Зеленски не уточни по какъв начин е изтекла информацията, отбелязва Ройтерс.

Украйна има ясен план за нова контраофанзива срещу руските сили, каза още Володимир Зеленски. "Има план, планът е ясен, но не мога да ви дам детайли", поясни той.

Президентът каза още, че кадровите промени в ръководството на украинските въоръжени сили по-рано този месец са били свързани с новия план за действие на бойното поле.

Украинският лидер отбеляза, че ротацията на войските е от критично значение за военните усилия на Украйна и че украинските резервни сили трябва да бъдат по-добре подготвени.

Освен това на пресконференцията си Зеленски предупреди, че руските сили ще се опитат да проведат нова офанзива в Украйна в края на май или през лятото.

Малко по-рано тай за пръв път призна загубите на войници по време на войната. Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински бойци, предаде Ройтерс.

Украинският президент каза още, че не може да разкрие броя на ранените украински войници, тъй като това ще помогне на Русия при военното планиране.

"В тази война са убити 31 хиляди украински войници. Не 300 хиляди, не 150 хиляди... Путин лъже за тези неща... Въпреки това загубата за нас е голяма", изтъкна Володимир Зеленски.

На пресконференцията Зеленски изрази убедеността си, че американският Конгрес ще одобри нов голям помощен пакет за Украйна, включващ военна и финансова помощ. Украинският лидер подчерта, че страната му има нужда решението по този въпрос да бъде взето до месец.

Победата на Украйна във войната зависи от западната помощ, подчерта Зеленски.

Украйна заяви, че е документирала над 120 хиляди военни престъпления на руските сили

Украински прокурори са документирали над 120 хиляди военни престъпления на руските сили, откакто те нахлуха в Украйна през 2022 г., заяви украинският главен прокурор Андрий Костин, цитиран от ДПА и БТА.

Той каза това пред журналисти на форум в Киев, като отбеляза, че някои разследвания вече са довели до осъждания.

"Няма престъпление, което руснаците да не са извършили през тази война. Вече има 80 присъди, постановени от украински съдилища по време на войната", каза главният прокурор.

Срещу руските сили често има обвинения, че екзекутират невъоръжени украински военнопленници, отбелязва ДПА.

Началникът на украинската президентска канцелария Андрий Ермак взе участие в същия форум и каза, че международните организации не изпълняват задачите си. Ермак заяви, че Червеният кръст не е посетил нито един украински военнопленник, намиращ се в руски плен.

Освен това Червеният кръст не оказа помощ за връщането на украински деца, които са държани незаконно в Русия и в окупираните от руските сили части на Украйна, каза още Ермак.