Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак пристигна в САЩ, за да обсъди формулата за мир, предложена от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и укрепването на украинската отбрана, предаде Укринформ, като се позова на негова публикация в "Екс" (доскоро "Туитър").

"Ще имам срещи в Белия дом, в Конгреса, в аналитични центрове, с представители на обществени организации", написа официалният украински представител. "Формулата за мир на президента, укрепването на отбраната на Украйна, всеобхватното задълбочаване на сътрудничеството и много други важни теми", пише още Ермак, цитирайки списъка с темите от дневния ред на посещението си.

Той съобщи, че е пристигнал в САЩ в състава на украинска делегация, ръководена от Юлия Свириденко, вицепремиер и министър на икономиката на Украйна, информира БТА.

Ръководителят на президентската канцелария благодари на партньорите на Украйна за подкрепата.

Укринформ отбелязва, че в телефонен разговор вчера ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак и съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан са обсъдили необходимостта от своевременна доставка на оръжия и боеприпаси за ефективна защита срещу руските нашественици.

Снимка: БТА

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари в своето вечерно видеообръщение на всички партньори, които са помогнали на страната със системи за противовъздушна отбрана, предаде Укринформ.

"Благодаря на всички наши партньори, които помогнаха на Украйна с противовъздушната отбрана. Това са различни държави: САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Норвегия, Италия, Румъния, Швеция, Нидерландия, Словакия, Чехия, България, Полша, балтийските държави и други страни. "Пейтриът", "НАСАМС", "ИРИС-Т", "РЕЙВЪН", "Хок" и други системи", каза Зеленски.

Президентът отбеляза, че в момента не може да говори открито за всичко, но украинският небесен щит вече е по-мощен в сравнение с миналата година. Той има по-големи възможности, но за съжаление все още не защитава напълно цялата територия, добави той.

"И ние работим, за да го направим още по-добър. Всяка държава, всеки лидер, който ни помага да укрепим въздушната си отбрана, помага да защитим човешки животи. И аз призовавам всички украинци, всички, чийто глас се чува по света, нашите журналисти, всички, които подкрепят Украйна по света, да помогнат за засилване на отбраната. Да помогнат! Ние сме способни да преодолеем и най-трудните предизвикателства. Но само заедно, в единство, когато се грижим един за друг и когато милиони хора помагат на своите защитници и на своята страна. Наложително е да бъдем единни и благодарни", подчерта Зеленски, цитиран от БТА.

Агенция Укринформ посочва, че на 9 ноември президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските власти работят с всички партньори всеки ден, за да получат системи за противовъздушна отбрана за Украйна и заздравяват небесния щит на Украйна практически всяка седмица.