Украинският президент Володимир Зеленски беше посрещнат от президента на Италия Серджо Матарела на официалното си посещение в Рим, предаде ДПА.

Зеленски беше откаран в двореца "Куинирале" днес малко след 12 часа местно време, където беше приветстван от Матарела. След изпълнението на химните на двете страни, двамата лидери влязоха в сградата, за да проведат личен разговор.

Снимка: БТА/АР

Матарела винаги е показвал солидарност с Украйна по отношение на трудностите й с отбраната срещу руските нашественици, отбелязва ДПА.

Очаква се Зеленски да поиска от Италия допълнителна помощ. След срещата с Матарела е планирано Зеленски да се срещне и с министър-председателката Джорджа Мелони, както и с папа Франциск.

Снимка: БТА/АР

"Днес в Рим. Срещам се с президента на Италия Серджо Матарела, с министър-председателката на Италия Джорджа Мелони и с папата. Важна визита, за да се доближим до победата в Украйна", написа Зеленски в Туитър, съобщава Франс прес.

Снимка: БТА/АР

Германското правителство обяви, че подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2,7 млрд. евро. Предвижда се доставката на множество танкове, бронирани машини и системи за противовъздушна отбрана.

"Всички ние желаем бърз край на тази зверска война на Русия срещу украинския народ, но за съжаление той не се вижда. Ето защо Германия ще окаже цялата помощ, която може, толкова дълго, колкото е необходимо", се подчертава в изявление на германския министър на отбраната Борис Писториус.

Снимка: БТА/АР

Подготвяните доставки включват 30 допълнителни танка Леопард-1 А5, 20 нови бронирани машини "Мардер" и повече от 100 по-малки бронирани машини, 200 дрона за наблюдение, четири нови системи за противовъздушна отбрана Ирис-Т и техните пускови платформи, множество ракети за противовъздушна отбрана, 18 гаубици и боеприпаси.

Според седмичника "Шпигел", който съобщи за подготвяната доставка, това е най-големият пакет военна помощ, предоставян от Берлин от началото на руското нашествие. Подготовката му беше обявена в навечерието на евентуално посещение на Зеленски в Германия. Според информация, публикувана в германските медии, Зеленски може да се насочи към Германия след посещението си в Рим. Очаква се утре той да се срещне с германски лидери и да получи европейската награда "Карл Велики".

Посещението все още не е официално потвърдено от Берлин.

Германия отдавна е критикувана от Киев и някои от европейските си партньори за плахата си военна подкрепа за Украйна. Но от няколко месеца Берлин активизира усилията си в тази област, отбелязва АФП.