Управляваното от "Хамас" здравно министерство в Газа заяви днес, че повече от 9000 палестинци са били убити в анклава от избухването на войната с Израел на 7 октомври, предаде ДПА.

Броят на убитите е достигнал 9061 души, каза ведомството и добави, че сред тях са 3760 деца. Броят на ранените е надхвърлил 32 000. Агенция ДПА отбелязва, че не може да потвърди тази информация по независим път.

Междувременно хора, които се надяват да напуснат ивицата Газа, са се събрали днес на граничния пункт "Рафах" с Египет, предаде Ройтерс.

Хората, включени в официален списък, постепенно бяха пуснати, а други напразно държаха в ръце чуждестранните си паспорти, добавя БТА.

Пунктът беше отворен за ограничени евакуации за втори пореден ден в съответствие със сключено с посредничеството на Катар споразумение между Израел, Египет, "Хамас" и САЩ, целящо да позволи на някои притежатели на чуждестранни паспорти и членове на техните семейства, както и на някои ранени жители на Газа, да напуснат обсадения анклав.

Отчаяното желание да избягат от гъстонаселената територия, която е под пълна блокада и непрестанен израелски обстрел вече близо четири седмици, ясно се виждаше по лицата на хората, които не бяха получили разрешение да преминат в Египет, отбелязва Ройтерс. Сред тях бе Гада ел Сака, египетска гражданка, която била на посещение при роднини в Газа, когато избухна войната и граничният пункт бе затворен.

"Защо ни причинявате това? Защо ни оставяте в тази разруха? Видяхме смъртта със собствените си очи", каза Сака с изпълнен с вълнение глас, докато сълзи се стичаха по лицето ѝ. Тя заяви, че известно време живяла при свои роднини, но къщата им била повредена от израелски удар, поразил съседна къща, и тя и дъщеря ѝ сега живеят на улицата.

На този фон Съединените щати и посредници от арабските страни засилиха усилията си за разхлабване на израелската обсада на управлявания от "Хамас" анклав и призоваха за поне краткотрайно прекратяване на военните действия, за да достигне помощ до цивилните, предаде Асошиейтед прес.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън предложи "хуманитарна пауза". Арабските страни, включително тези от тях, които са съюзници на САЩ и са сключили мир с Израел, изразиха нарастващо безпокойство във връзка с войната. Йордания отзова посланика си от Израел и каза на израелския му колега да не влиза в страната, докато бъде сключено мирно споразумение.

16 болници в анклава вече не могат да лекуват пациенти

Шестнайсет от общо 35-те болници в ивицата Газа вече не могат да лекуват пациенти поради липса на гориво, каза днес говорител на здравното министерство в анклава, контролиран от движението "Хамас", цитиран от ДПА.

По думите му възможностите на останалите лечебни заведения да предоставят здравни грижи вече са много ограничени.

Освен това много от вътрешно разселените жители на Газа се подслониха в болници заради ожесточените удари, които Израел нанася в отговор на клането, извършено на "Хамас" от 7 октомври, отбелязва ДПА.

По данни на ООН разселените жители на тясната крайбрежна ивица са около 1,4 милиона. Населението на палестинския анклав възлиза на над 2,2 милиона души, добавя БТА.

Службата на ООН за извънредни ситуации заяви днес, че има "отчайваща нужда от гориво" за поддържане на животоспасяващо медицинско оборудване в болниците в Газа.

Израел не позволява внасянето на гориво в анклава, тъй като се страхува, че то може да бъде използвано от палестинската ислямистка групировка "Хамас" за военни цели, посочва ДПА.

Бойците например биха могли да го изразходват за вентилация на системата от подземни тунели, от която могат да бъдат атакувани израелски военнослужещи.

Освен това Израел твърди, че "Хамас", че разполага със складирано гориво, което би могло да се използва от лечебните заведения.