Три дни след смъртта на Алексей Навални съпругата му Юлия публично обяви, че ще поеме управлението на Фонда за борба с корупцията. Тя е убедена, че смъртта на съпруга ѝ е планирано убийство, замислено от Владимир Путин и изпълнено от конкретни извършители. Заедно със сътрудниците на покойния опозиционер тя иска да разкрие имената им.

С изявлението си Юлия Навалная обяви началото на политическата си кариера, посочват наблюдатели. Нейният силен образ може да сплоти опозицията - както в чужбина, така и в самата Русия, смятат мнозина.

Юлия Навалная не искаше да става политик

"Не трябва да се даваш без бой, когато те бият" - така 29-годишният тогава Алексей Навални обясни през 2005 г. решението си да се кандидатира за градския парламент на Москва. По това време той е заместник-председател на московския клон на партия "Яблоко". Активисти се опитват да прекъснат речта на Навални и дори да хвърлят мишки по сцената. Полицията обаче ги спира. Съдействието от страна на полицията в следващите години се оказва изключение за Навални и представителите на опозицията. През следващите две десетилетия неговият политически път е съпроводен от арести, преследвания и дори отравяния.

Юлия Навалная е неотлъчно до него. Двамата се запознават през 1998 година, женят се две години по-късно, а през 2001 година им се ражда дъщеря - Дария. По-късно се ражда и синът им Захар. Юлия избира да не гради кариера въпреки доброто си образование - тя е завършила Факултета по международни икономически отношения в университета "Плеханов", а след това е стажувала и в Дания. Включва се в "Яблоко" и започва да помага на съпруга си с преводи на текстове и изготвяне на бизнес планове. "Бях невидим помощник", казва тя пред списание "Афиша" през 2014 г.

За Юлия Навалня започва да се говори още преди това - след като през декември 2011 г. Навални, който тогава тъкмо е обявил антикорупционния си проект "Роспил", е задържан от полицията заради участието си в митинг за честни избори, Юлия и други опозиционни активисти търсят Навални в различни центрове за задържане в Москва.

"Първата дама" на опозицията

"Най-драматичният ден", както по-късно ще признае Юлия, за нея е бил денят, в който бе обявена присъдата на съпруга ѝ през 2013 година. Тогава Навални е осъден на пет години затвор по делото "Кировлес". На кадрите от съдебната зала се вижда как Юлия навежда глава и се подготвя за най-лошото. Но след широк обществен отзвук съдът променя присъдата от ефективна на условна. По-късно Юлия Навалная ще кажа, че е приела рисковете от политическата кариера на нейния съпруг: "Хората вярват в него, очите им горят, а те са готови да излязат на улицата, независимо че са заплашвани с арест. Това е страхотно!"

Снимка: АР/БТА

През същата 2013 г. Юлия Навалная излиза на политическата сцена като "първа дама", когато съпругът ѝ се кандидатира за кмет на Москва и получава около 27% от гласовете. В предизборната кампания съпругата на Навални почти винаги е до него. Опозиционерът се опитваше да внесе прозрачност в политиката и не криеше доходите, имуществото, съпругата и децата си. В това отношение Навални се отличаваше коренно от стария тип политици.

Отравянето на Алексей Навални в Омск през лятото на 2020 година се превръща в следващото голямо изпитание за Юлия. Тогава Юлия Навалная проявява силен характер, спомня в интервю за ДВ лекарят от реанимацията Александър Полупан: "Държеше се с достойнство", казва той. Нейната упоритост е помогнала сериозно за успешното транспортиране на Навални до Германия за лечение, смята Полупан. Тя се обръща директно към Путин и го призовава да разреши лечението на съпруга ѝ в чужбина.

Навалная може да се превърне в морален компас за руснаците

"Умна, ярка, красива жена, която, боя се, няма какво да губи" - така политологът Дмитрий Орешкин описва Юлия Навалная. Според него тя може да се превърна във важен символ в съпротивата срещу "мъжката" тирания в Русия днес. Докато голяма част от мъжкото население продължава да вярва, че Русия е нападната от НАТО, руските жени са изправени пред конкретни предизвикателства: "Мъжете им са убивани, братята им призовавани в армията, синовете им изпратени на смърт в Украйна. Мислите на жените са изпразнени от идеологии, те просто искат да върнат близките си. Образът на Навалная може да се окаже консолидиращ фактор за опозицията - както в страната, така и извън нея", заключава Орешкин.

Андрей Колесников, старши изследовател във фондацията за мир "Карнеги", е съгласен с тази оценка. "Ако някога бъде номинирана, Юлия със сигурност ще бъде най-добрият кандидат за милиони", убеден е Колесников.

Както самата Юлия си спомня, като дете тя с интерес е следяла обществения и политическия живот: "Гласувах на всички избори, след като навърших 18 години", казва тя. Навалная е имала и свой идеал за политическа двойка - Михаил и Раиса Горбачови, които "почти всяка вечер след работа излизаха заедно да се разхождат". Тя е убедена, че съюзът ѝ с Алексей, въпреки всички рискове, е дал сили и на двамата. Тя допринася с идеи за речите му, а той е човекът, на когото винаги може да се опре.

Сега обаче ситуацията е различна. "Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен, половината от сърцето ми и половината от душата ми". Другата половина е изпълнена с "ярост, гняв и ненавист", които тя е решена да използва, за да построи една страна, "изпълнена с достойнство, справедливост и любов", и по този начин да осъществи мечтата на своя съпруг Алексей Навални.

 

Материалът е публикуван ТУК>>