В Пекин завърши продължилия една седмица конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия, съобщи агенция Синхуа. Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще ръководи партията през следващите 5 години, и нов състав на Централната комисия за проверка на дисциплината. Приети бяха резолюция по доклада на ЦК и на комисията.

Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян, смятан за привърженик на икономическите реформи, е един от четиримата висши служители, които са отстранени от ръководството на партията, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, на които се позова БТА.

Четирима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, избрано на предишния конгрес, не влизат в новия състав на ЦК. Това означава, че те няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е много вероятно да напуснат през март догодина държавните си постове, отбелязва ТАСС. Освен Ли в новия ЦК не са избрани Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на висш съвещателен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън.

Близо 2000 делегати одобриха днес промени в устава на партията, които се очаква да разширят правомощията и да укрепят позициите на китайския лидер Си Цзинпин, отбелязва Асошиейтед прес. Чуждестранни медии не бяха допуснати в залата по време на първата част от заключителното заседание, когато, както се предполага, се състоя гласуването. Преди одобряването на промените в партийния устав бе прочетена обосновка за необходимостта от тях, в която няколко пъти бе споменат Си Цзинпин и неговите постижения, но засега поправките в устава не са оповестени.

На предишния конгрес на ККП единодушно бе решено в устава на партия да бъдат включени като един от основополагащите принципи "Идеите на Си Цзинпин за социализъм с китайска специфика в новата епоха". С това Си на практика бе поставен наравно с основателя на Китай Мао Цзедун.

Днес в краткото си заключително изказване Си каза за промените в Устава, че те "очертават ясните изисквания за продължаване и укрепване на ръководната роля на партията".

Партийният конгрес определя дневния ред на Китай за следващите пет години. Доклад, прочетен от Си на първата сесия преди седмица, демонстрира решимостта да се продължи по досегашния път в условията на вътрешни и международни предизвикателства.