Дисидентът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви руската Федерална служба за изпълнение на наказанията. Това твърди пред "Новая газета Европа" затворник в колонията ИК-3 "Полярен вълк", пожелал анонимност.

Според него още вечерта на 15 февруари в затвора е започнал "непонятен кипеж". Вечерната проверка, която се провежда от 20:00 до 20:30 часа, била "значително ускорена", разказва той. Тогава всички били затворени в бараките, предупредени да не правят никакви движения и охраната била засилена.

"Чухме някакви коли да влизат в зоната късно вечерта и през нощта на три пъти, но нямаше как да ги видим през прозореца", добавя той.

По думите на осъдения сутринта на 16 февруари е започнало пълно "претарашване": служителите на колонията конфискували няколко мобилни телефони, карти, както и нагреватели за вода, за които преди това "си затваряли очите".

От думите на надзирателите затворниците заключили, че колонията чака проверка. В същото време събеседникът на изданието отбелязва, че администрацията обикновено научава за такива проверки месец предварително и се подготвя предварително за тях.

Той добавя, че за смъртта на Алексей Навални в колонията е станало известно около 10 часа сутринта (08:00 московско време). Отделното помещение от килиен тип, където бил държан политикът, се намира встрани от бараките, но в близост до него нямало линейки: линейка се появила след съобщението за смъртта на опозиционера.

"Мисля, че Навални почина много по-рано от обявеното време. Най-вероятно предишната вечер. Иначе защо трябваше да ни затварят плътно в бараките и сутринта да организират обиск?", казва затворникът.

В същото време той отбелязва, че смъртта на Навални е била изненада за ръководството на колонията. "Още от сутринта и "хазяинът" (началникът на колонията) и "кумът" (началникът на оперативната част на колонията) се разхождаха като ударени с празен чувал по главата", казва събеседникът на изданието.

По думите му около 13:00 часа московско време няколко коли пристигнали в управлението. Една от колонията "Полярна сова" за осъдени на доживотен затвор, две от Лабитнанги, най-близкия град до село Харп, и една от Салехард - столицата на Ямало-Ненецкия автономен окръг. Затворникът предполага, че участниците в срещата "разработват обща позиция пред комисията от Москва".

За пристигането на комисия от централата в колонията научили приблизително по същото време, в което разбрали и за смъртта на Навални. Според затворника това е още едно доказателство, че политикът е починал много по-рано от обявеното.

Според официалната информация на Федералната служба за изпълнение на наказанията на 16 февруари Алексей Навални се почувствал зле след разходка и загубил съзнание. "Необходимите реанимационни мерки" не дадоха положителен резултат, "лекарите от спешна помощ констатираха смъртта".

Според телеграм канала Baza Навални се е разболял в петък около 13 часа местно време (11:00 московско). Извикана е линейка, лекарите се опитали да го спасят, но в 14:17 местно време той починал.

Двама високопоставени източници в Следствения комитет казали пред друг телеграм канал - Sota, че Навални е бил "бавно тровен в ареста от август, за да бъде причинена смъртта му", а главният "лобист" се твърди, че е бил ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин, който имал лична неприязън към политика заради негови разследвания.

Вчера говорителка на Навални съобщи, че адвокатът му бил информиран, че причината за смъртта на руския опозиционен лидер все още не е изяснена. В "Екс" Кира Ярмиш съобщи и че адвокатите на опозиционера са били информирани, че проверката за неговата смърт е приключила и "не е установено нищо криминално". Според друг член на екипа на опозиционера причина за кончината му е "синдром на внезапната смърт" и това била официалната версия на затворническата колония.