След ратификацията на Преспанския договор и започването на процеса на неговата реализация дипломатическата активност между Северна Македония и Гърция се засили и зачестиха срещите на политическо ниво, съобщават агенция МИА и БТА.

Заместник-министърът на външните работи на Гърция Сия Анагностопулу ще пребивава днес на работно посещение в Република Северна Македония.

Както съобщиха от гръцкото външно министерство целта на визитата е допълнително укрепване на отношенията между двете страни след подписването на договора от Преспа.

В Скопие Анагностопулу ще има срещи с премиера Зоран Заев, министъра на външните работи Никола Димитров и с вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи. В гръцката делегация ще бъдат и депутатите Теодора Сакри и Йоанис Сифакис.

В понеделник в Брюксел ръководителят на гръцката дипломация Йоргос Катрунгалос, заедно с Теодор Мелешкану, министър на външните работи на Румъния, организират закуска за приятелите на Северна Македония, в която ще участва и шефът на македонската дипломация Никола Димитров.

В началото на идния месец се очаква и първото официално посещение на гръцки премиер в Скопие. Журналисти в Гърция, позовавайки се на свои информации, пишат, че след визитата на Ципрас в Скопие ще последва и посещение на Зоран Заев в Атина.