Никарагуа обяви в петък, че преустановява дипломатическите си отношения с Нидерландия, което аргументира с това, че "интервенционистката и неоколониална" европейска държава е "обидила и продължава да обижда никарагуанските семейства".

Всъщност причината е, че Нидерландия отказва да финансира строителството на една болница.

От Манагуа бе изгонен и посланикът на ЕС, защото призова страната да освободи политическите затворници.

"Достойно е за съжаление, че Никарагуа избра да отговори непропорционално на едно критично послание по повод демокрацията и човешките права... Скъсването на дипломатическите отношения е изключителна и твърде необичайна мярка. Това не е желанието на Нидерландия", каза говорителят на министерството на външните работи по повод решението на Никарагуа.

В отговор на провала на проекта за финансиране на болницата, бездруго замразен от 2018 г., Никарагуа използва определенията "интервенционистка" и "неоколониална" по адрес на Нидерландия - преди да пристъпи към прекратяване на дипломатическите отношения.

Хага отвърна, че неведнъж е предупреждавала своя партньор заради "влошаването на положението с демокрацията и човешките права", но Манагуа не се е съобразила с това.

"Нидерландия обсъжда с европейските си партньори как да отговорим на това решение на Никарагуа", уточни Хага. 

В Никарагуа живеят около 100 нидерландски граждани, показват данни на нидерландското външно ведомство, което заяви, че "държи под око" ситуацията и може "при необходимост да промени условията за пътувания".

По-рано тази седмица никарагуански официални лица обявиха посланика на Европейския съюз за "персона нон грата", след като миналата седмица по време на Общото събрание на ООН делегация на ЕС призова Манагуа да освободи политически затворници.

По-късно стана известно, че посланикът на ЕС Бетина Мушайт вече е напуснала Никарагуа.

Властите също така заявиха, че страната няма да приеме новия посланик на САЩ, което подхрани напрежението между президента Даниел Ортега и международната общност, посочва Ройтерс. 

В петък президентът Даниел Ортега отказа да приеме посланика на САЩ Хюго Родригес.