Във вторник президентката на Индия Драупади Мурму изпрати покана за вечеря до лидерите на държавите от Г-20, които ще се срещнат в Ню Делхи тази седмица. В поканата нейната титла е посочена като "президент на Бхарат" - името на Индия на хинди.

Използването на Бхарат в официална дипломатическа покана повдигна съмнения, че националистическото правителство на премиера Нарендра Моди планира да се откаже от досегашното официално име на страната. Управляващите освен това насрочиха спешно петдневно заседание на парламента за края на месеца, на което да бъде обсъдена специална резолюция за използването на името Бхарат с предимство.

Двете имена се използват едновременно

В член 1 от конституцията на Индия, която се освободи от британско управление през 1947 година, са споменати и двете имена - Индия и Бхарат. Двете се използват равностойно. Индийската опозиция, която ще се яви обединена срещу управляващата Индийската народна партия (ИНП) на изборите догодина, се противопостави на предложението името Индия да не се използва повече.

"Няма конституционни възражения Индия да се нарича Бхарат, което е едно от двете официални имена на страната. Надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво, че да се откаже напълно от "Индия" - името, което има безценна репутация, натрупана през вековете", заяви Шаши Тарур, един от лидерите на опозиционния Индийски национален конгрес.

Мехбуба Муфти, друг опозиционен политик, заяви, че "отвращението" на управляващите "към основополагащия принцип на Индия за единство в многообразието е достигнало ново дъно". Според него ограничаването на имената на страната само до Бхарат показва "дребнавост и нетолерантност".

За националистите името Бхарат е "национална гордост"

Според партията на Моди използването на Бхарат ще засили чувството за национална гордост и ще подчертава богатото културно наследство на страната. "Това трябваше да се случи по-рано. Президентът даде приоритет на Бхарат. Това е най-ярката изява, надхвърляща колониалния начин на мислене", заяви в изявление Дхармендра Прадхан, един от министрите в кабинета на Моди.

Миналата седмица Мохан Багват, лидер на националистическата организация "Раштрия сваямсевак сангх" (РСС), която се счита за идеологическия гръбнак на ИНП, призова индийците да спрат да използват името Индия. "Нашата страна е Бхарат и ние трябва да спрем да използваме думата "Индия" във всички области. Само тогава ще настъпи промяна. Трябва да наричаме страната си Бхарат и да го обясняваме и на другите", каза още ръководителят на РСС.

РСС работи за превръщането на индусите в Индия от религиозна общност в политическа сила. Критиците казват, че целта им е да установят индуистка хегемония в страната, която ще изолира религиозните малцинства.

Националистите сменят имена, за да консолидират подкрепа?

Според политическите анализатори ИНП се опитва да удовлетвори очакванията на консервативните избиратели и да привлече националистически гласове преди изборите през 2024 година.

Не за първи път от партията на Нарендра Моди прибягват до промяна на имена. От 2014 година насам те сменят имената на градове и исторически области в Индия, а и пренаписват историята в съответствие със своята индуистка националистическа идеология. Критиците обвиняват ИНП, че се опитва да промени историческата памет и да премахне многобройните символи на британското колониално управление.

Израз на нервност?

Смяната на името на страната обаче няма да е лесна задача. Според юристи за целта е необходима конституционна поправка, която трябва да бъде подкрепена с мнозинство от поне 2/3 в двете камера на парламента и да бъде ратифицирана от поне половината от щатите.

Според политолога Рашид Кидуай съюзът на опозицията притеснява управляващите и ходът със смяната на името говори именно за тяхната несигурност. "На парламентарните избори през 2014 г. и 2019 г. нямаше опозиционен алианс, което даде на ИНП предимство. Този път обединената опозиция с ясно изразена изборна стратегия създава тревога у управляващите. И те издават, че са нервни", обяснява Кидуай пред ДВ.

Материалът е публикуван ТУК>>