С колан от пиратки китаец заплаши да се самозапали. Причината е, че е бесен, защото трябва да отмени празненството за рождения си ден, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Франс прес и БТА.

Заради смъртоносната епидемия от новия коронавирус от края на януари всички масови събирания в Китай са забранени. Рожденикът искал да отбележи личния си празник в заведение и не се интересувал от опасната зараза.

Ужасени от новия вирус, мнозинството китайци предпочитат да си стоят у дома, но 59-годишният жител на югозападния град Чунцин не е като тях. Той планирал да организира банкет с 10 маси от края на миналия месец. Местните власти обаче го уведомили, че няма да може да организира празненството си заради епидемията.

Разгневен, 59-годишният мъж отишъл в кварталната първична партийна организация, предаде Синхуа, цитирана от БТА. Мъжът се препасал с пиратки, после се залял с бензин и заплашил партийни функционери, че ще се запали, ако не му позволят празненството да се състои.

Прокуратурата вчера му е повдигнала обвинение за нарушаване на обществения ред, допълват международните агенции. 

Епидемията от пневмония Covid-19, причинена от коронавируса, от декември насам е засегнала близо 45 000 души в Китай, като 1100 от заразените са починали.