Заподозреният за стрелбата в Острава се е самоубил, съобщи чешката телевизия, полицията е открила вероятния извършител, застрелял се в колата си според Ройтерс. Мъжът застреля шестима в университетската болница в чешкия град и избяга от местопрестъплението.

Мерките за сигурност в Чехия бяха засилени след стрелбата в Университетската болница в североизточния град, съобщи Чешкото радио, цитирано от ТАСС.

Засилена е охраната на летища, железопътни гари, автогари, болници, училища, детски градини, търговски центрове, стадиони, театри и кина. Увеличено е полицейското присъствие и на други обществени места.

Извършителят успя да избяга от местопрестъплението със сребристо "Рено Лагуна". Полицията предупреди, че е опасен и вероятно е въоръжен, предаде Франс прес.

Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш нарече станалото "огромна трагедия". "Това е нещо необичайно за нашата страна", добави той.

"Нападателят е стрелял от упор, целейки се в главата и врата", каза Бабиш. "Това е катастрофа, не разбирам изобщо мотива на този млад мъж", допълни премиерът.

Президентът Милош Земан изказа съболезнования на семействата на жертвите. "С вас съм, с цялото си сърце, мисля за вас в този трагичен момент", каза той, цитиран от негов говорител.

Трагедията се разигра към 7,20 часа тази сутрин, а първият полицейски патрул се е отзовал 4 минути по-късно.