Шестима убити, най-малко двама ранени при стрелба в чешка болница, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Случката се е разиграла в чешкия град Острава, в университетската болница. Това каза пред Ройтерс министърът на вътрешните работи Ян Хамачек.

Първоначално бе съобщено, че жертвите са четирима, а броят на ранените продължава да се уточнява, заради предизвиканата паника.

След това премиерът Андрей Бабиш съобщи в ефира на чешката обществена телевизия, че нападателят е стрелял от близко разстояние. Четирима души са убити на място, а двама са издъхнали по-късно от раните си, добави той.

Инцидентът е станал тази сутрин около 7:20 ч., а първият полицейски патрул се е отзовал 4 минути по-късно.

Снимка: БТА

Първоначално бе съобщено, че нападателят е избягал. Полицията в Туитър съобщи, че издирва заподозрян за стрелбата и разпространи негова снимка и предупредиха гражданите да се пазят, защото е въоръжен и може отново да нападне. Издирва се мъж, висок около 180 см., облечен с червено яке. След това Общественото радио обаче публикува видео кадри и снимки, на които се вижда как полицаи арестуват човек на местопрестъплението. Полицията още не е потвърдила, че става дума за заподозрения.

 

 

Снимка: БТА

На мястото има масирано присъствие на полицейски сили и спецчасти. Първият полицейски патрул се е отзовал 4 минути по-късно след сигнала. Болницата е евакуирана. Периметърът около лечебното заведение е отцепен.

По първоначални данни стрелбата е избухнала в една от линейките. Появи се версия и че тя е тръгнала от отделението по травматология, оказа се обаче, че драмата се е разиграла в чакалнята на болницата.

Болницата е евакуирана.

Хамачек и Бабиш потеглиха за Острава, намираща се на 350 км източно от столицата Прага.