Адвокатите на Доналд Тръмп призоваха Върховния съд на САЩ да отмени съдебното решение на върховния съд на щата Колорадо, с което експрезидентът не се допуска до участие в първичните избори на републиканците в Колорадо, предадоха Ройтерс и БТА.

Адвокатите на Тръмп представиха в съдебни документи основните аргументи на бившия президент на САЩ срещу решението на Върховния съд на Колорадо, взето на 19 декември, според което 14-ата поправка на Конституцията на САЩ не позволява той да бъде допуснат до участие в първичните избори заради действията му, свързани с нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Заседание по делото е насрочено за 8 февруари.

Адвокатите на Тръмп призоваха съда да "сложи бърз и решителен край на тези усилия за дисквалификация от изборите", като отбелязаха, че подобни опити има в повече от 30 щата. Според адвокатите на Тръмп разпоредбата на 14-ата поправка не се отнася за президентите, въпросът за избираемостта на президента е запазен за Конгреса и Тръмп не е участвал в бунт.

Делото в Колорадо е част от по-широкообхватни усилия за отстраняване на Тръмп от щатските избори съгласно 14-ата поправка, така че решението на съдиите може да повлияе на изхода от този процес, отбелязва Ройтерс.

Ищците от Колорадо наблягат на заключенията на съда от по-ниска инстанция, че действията на Тръмп, мобилизирал и насърчил въоръжена тълпа да атакува Капитолия, отговаря на правното определение на бунт срещу Конституцията на САЩ.