В Санкт Петербург започна делото срещу 26-годишната Даря Трепова по обвинение за бомбения атентат в заведение в града, в който загина виден руски военен блогър, след като му беше подарена статуетка, която по-късно избухна, предаде Асошиейтед прес.

Трепова е обвинена в извършване на терористична атака, незаконен трафик на взривни устройства и фалшифициране на документи във връзка с взрива на 2 април т.г. Експлозията отне живота на Владлен Татарски, а 52 души бяха ранени.

Младата жена беше арестувана малко след атентата и може да получи до 30 години затвор, ако бъде призната за виновна, според съобщения в руски медии.

40-годишният Татарски беше пламенен поддръжник на военните действия на Кремъл в Украйна и често пишеше материали за боевете от фронтовата линия.

Трепова беше заснета на видео как връчва на Татарски статуетката мигове преди експлозията. Взривът избухна в заведение на брега на река Нева в историческото сърце на втория по големина град в Русия, по време на среща на Татарски с негови симпатизанти.

При явяването си в съда Трепова призна вината си за фалшифициране на документи, но продължи да твърди, че е невинна по обвиненията за извършване на терористична атака и незаконен трафик на експлозиви. Трепова заяви, че не е знаела, че в бюста, който е дала на Татарски, има бомба, съобщиха руски медии.

27-годишният познат на Трепова Дмитрий Касинцев е съпроцесник на Трепова, въпреки че е под домашен арест. Даря Трепова живяла в апартамента му след взрива, а властите го обвиниха в укривателство, свързано с тежко престъпление. Касинцев каза в съда, че е готов да се признае за виновен по по-леко обвинение - че не е съобщил за престъпление.

Съдията обяви днес, че един от ранените при взрива е починал, без да дава подробности дали това има връзка с взрива, и отложи заседанието за петък.

Руските власти обвиниха украинските разузнавателни служби за организирането на бомбения атентат. Властите в Киев не са отговорили директно на обвинението, но съветник на украинския президент Володимир Зеленски описа експлозията като част от вътрешните сътресения в Русия.

Федералната служба за сигурност на Русия обвини украински гражданин, когото идентифицира като Юрий Денисов, че е събрал информация за Татарски и снабдил Трепова с експлозиви чрез куриерска служба. ФСС твърди, че Денисов е действал по заповед на украинските служби за сигурност.

Татарски беше псевдоним на Максим Фомин, който имаше стотици хиляди последователи в канала си за съобщения "Телеграм". Той се присъединява към сепаратистите в Източна Украйна, след като през 2014 г. там избухва подкрепян от Москва бунт, и няколко години е бил на фронтовата линия, преди да се насочи към писане на блогове.

Военните блогъри играят все по-видна роля в Русия на фона на боевете в Украйна, подкрепяйки Кремъл, но често критикуват руското военно ръководство и разкриват различни военни пропуски. За разлика от независимите медии или опозиционни фигури, те не са били изправени пред никакви репресии за критиките си.

ФСС твърди, че Трепова е поддръжничка на задържания руски опозиционен лидер Алексей Навални и че неговите най-големи съюзници Иван Жданов и Леонид Волков са отправяли многократни призиви за подривна дейност в Русия.

Жданов твърди, че властите може да се опитат да използват експлозията, за да удължат срока на присъдата на Навални. В момента политикът излежава 19 години в наказателна колония източно от Москва, след като беше осъден по обвинения в екстремизъм, които според него са неверни.

В писмо до петербургския информационен бюлетин "Бумага" Трепова твърди, че журналист и военен блогър, когото познава, я е помолил да присъства на срещата с Татарски като част от журналистическо разследване и не е имала представа, че това ще доведе до смъртоносна експлозия. Тя не идентифицира този журналист в писмото.

"Не знаех, че ще подаря нещо (на Татарски)", цитира "Бумага" думите на Трепова. "Морално, разбира се, ми е много трудно. Все още не мога да повярвам, че това наистина се е случило".