Гръцките власти започнаха днес прехвърляне на близо 1500 кандидати за убежище от егейския остров Лесбос към континенталната част на страната в рамките на усилията на правителството да се справи с пренаселеността в бежанските лагери и с рязкото увеличение в последно време на броя на мигрантите, пристигащи от намиращите се в близост турски брегове, съобщава Асошиейтед прес.

Кораб, транспортиращ 635 души, отплава тази сутрин от остров Лесбос към Солун. Властите посочват, че оттам кандидатите за убежище ще бъдат транспортирани до лагер в Неа Кавала в Северна Гърция. Втори кораб, транспортиращ около 900 души, се очаква да отплава от Лесбос към Солун днес следобед.

Прехвърлянето на бежанците е част от решения, взети на заседание по въпроси на националната сигурност, свикано от премиера Кириакос Мицотакис в събота, след като близо 600 души пристигнаха на остров Лесбос в рамките на един час в четвъртък.

Министерството за защитата на гражданите заяви, че около 1000 от трансферираните мигранти ще бъдат настанени в Неа Кавала, където ще живеят в палатки до края на месеца, след което ще бъдат прехвърлени в нов лагер, който в момента се строи. Останалата част ще бъдат настанени в други центрове в Северна Гърция.

Стотици хора продължават да се насочват от Турция към Гърция всяка седмица въпреки споразумението от 2016 г. между ЕС и Турция, целящо да ограничи броя на пристигащите на гръцките острови мигранти.

Според официални данни, публикувани в петък, над 10 000 души са се намирали в лагер на остров Лесбос с капацитет за 3000 души, а мигрантските центрове на островите Хиос, Лерос, Кос и Самос също са пренаселени.

"Забелязваме с безпокойство големия брой пристигащи, за които се съобщава на гръцкия остров Лесбос, което, разбира се, увеличава натиска върху системата, която и без това е под напрежение", заяви говорителят на Европейската комисия Наташа Берто по време на брифинг пред журналисти в Брюксел днес.

Тя добави, че еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и неговата служба са в "директен и редовен контакт" с гръцките и турските власти на политическо и техническо ниво.

"Ние ще продължим да работим с гръцките власти, за да подобрим ситуацията на острова и сме в готовност да обсъдим и подкрепим допълнителните спешни мерки, които бяха обявени от гръцките власти през уикенда", посочи тя.

Берто отбеляза, че ЕК е предоставила "всички необходими средства" за подобряване на условията на живот в лагерите на островите.

Тя заяви, че Комисията остава ангажирана със споразумението с Турция "и ние вярваме, че можем да продължим тази работа добросъвестно".