Първа група канадци напусна ивицата Газа, започва и евакуацията на украински граждани, съобщиха ДПА и Укринформ, цитирани от БТА.

Канадската външна министърка Мелани Жоли не поясни колко точно канадски граждани са успели да преминат от ивицата през пропускателния пункт "Рафах" в Египет. Те са били посрещнати от канадски дипломати от египетската страна на границата, написа тя в "Екс".

Вашингтон пък потвърди, че над 400 притежатели на американски паспорти и членове на техните семейства са напуснали Газа в последните дни. Само в последните 24 часа около 100 души с американски паспорти са си тръгнали оттам, каза Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурнъскт към Белия дом

Не е ясно колко още граждани на САЩ очакват в Газа възможност да напуснат ивицата.

Извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Арабска република Египет Микола Нахорни обясни, че евакуацията на украински граждани ще продължи няколко дни.

"Ситуацията е много нестабилна, има много рискове, които могат да повлияят на процеса на евакуация. Прави се всичко, за да се евакуират украинските граждани от ивицата Газа по безопасен, добре организиран и координиран начин", каза Нахорни в интервю за Радио Свобода.

По думите му, докато евакуацията не приключи, представителите на посолството не могат да разкриват подробности. По-рано посланик Нахорни каза, че към 1 ноември 2023 г. в списъка за евакуация са включени общо 358 души.

12 онкоболни деца от анклава вече са в Египет

Египет е приел 12 деца с рак от ивицата Газа, съобщи Министерството на здравеопазването и населението, цитирано от в. "Ал Ахрам".

След преминаването им през граничния пункт "Рафах", децата са прегледани и насочени към педиатрични болници, заяви говорителят на здравното ведомство Хосам Абдел Гафар. Той потвърди, че болничните заведения в страната са в готовност да се справят с последиците от кризата в поставения под блокада анклав.

В неделя Анкара и Кайро се споразумяха около 1000 пациенти с онкологични заболявания и други ранени граждани да бъдат изпратени в Турция за лечение. Това включва и пациенти с рак от "Болницата за турско-палестинско приятелство" в Газа, която спря дейността си, след като остана без гориво.

Предвижда се хората, нуждаещи се от лечение да бъдат пропуснати през "Рафах" в Египет, а след това транспортирани в Турция със самолети за спешна помощ и болнични кораби.