Обитателите на "Коледната къща" в северозападния германски град Делменхорст получиха днес заплашително писмо, след като окачиха на къщата си 60 000 коледни лампички, предаде ДПА.

Мартина Боршарт, една от живущите в къщата, каза, че подателят на писмото е анонимен. Той е заплашил, че ако светлините не бъдат изключени, ще унищожи коледната украса. Като причина за заплахата в писмото се визира продължаващата енергийна криза в страната. "Бяхме шокирани", каза Боршарт. Тя и съпругът ѝ са подали жалба в полицията. Служителите на реда ще разположат патрули около къщата.

"Коледната къща", в провинция Долна Саксония, е известна със своята изключително пищна коледна украса, която отнема няколко месеца на фамилията Боршарт, за да бъде окачена ежегодно в последните двадесет години. Местните жители се събират всяка година, за да наблюдават включването на лампичките.

Мартина Боршарт каза, че ще остави лампичките включени. "Няма да им позволим да ни откажат от това", каза Боршарт. Тя припомни, че от онези, които идват, за да се полюбуват на украсата, се събират дарения.

А пък парите, които двойката събира от продажбата на популярното немско греяно вино, се даряват на местното училище. Училището от своя страна пък финансира училище за терапевтична езда за деца.