Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан предупреди днес Иран, че да се нарушава ядреното споразумение от 2015 г., ще бъде сериозна греша. Той допълни, че Франция, Великобритания и Германия дават на Техеран ясно да разбере, че не е в негов интерес да прави подобно нещо. Льо Дриан заяви това пред френските депутати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В същото време съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън заяви, че "всички опции остават на масата", ако Иран надхвърли залегналия в ядреното споразумение от 2015 г. лимит за обогатяването на уран, предаде Асошиейтед прес. Така в Ерусалим Болтън отговори на въпрос дали военният удар все още е опция, ако Иран надхвърли прага за запасите от уран от 300 кг, който е определен в споразумението. Той допълни, че "пренебрегне ли тези лимити, Иран ще направи много сериозна грешка".

"Нарушение от страна на Иран ще бъде сериозна грешка и лош отговор на натиска на САЩ", каза на свой ред френският министър.

"Иран обяви намерението си да спре да изпълнява някои от задълженията си по споразумението от Виена, в частност за разрешените запаси от нискообогатен уран. Те обявиха тази инициатива за идните дни", каза Льо Дриан.

Техеран заяви, че в нарушение на споразумението до четвъртък ще разполага с над 300 кг нискообогатен уран. Отделно от това, постави на Европа краен срок до 7 юли да предложи по-добро споразумение или Иран ще започне да обогатява урана си по-близо до нужните за ядрено оръжие равнища.

Френският министър допълни, че Франция, Германия и Великобритания са се мобилизирали до краен предел, за да обяснят на Иран, че не е в негов интерес да нарушава задълженията си по ядреното споразумение и че европейците полагат общи усилия да успокоят напрегнатата обстановка.

Президентът Еманюел Макрон днес разговаря по телефона с иранския си колега Хасан Рохани в рамките на френската инициатива за предотвратяване на ескалацията на напрежението в Близкия изток, съобщи Елисейският дворец без повече подробности.

Иранската осведомителна агенция ИСНА съобщи, че Рохани уверил Макрон, че страната му не търси война със САЩ. В същото време той предупредил, че ако САЩ нарушат отново териториалните води или въздушното пространство на Иран, въоръжените сили на Ислямската република ще бъдат длъжни да дадат решителен отпор.

Рохани има предвид американския дрон, който беше свален на 20 юни.

Днес президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че "всяка атака на Иран срещу каквато и да било американска цел ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила. В някои аспекти "съкрушителна" ще означава заличаване",

Болтън прогнозира, че кампанията на Вашингтон на натиск срещу Иран ще накара Техеран да преговаря, предаде Ройтерс.

"Или ще схванат посланието, или просто ще засилим още повече кампанията на максимален натиск", заяви Болтън. "Смятам, че комбинацията от санкции и други видове натиск ще доведе Иран на масата (за преговори)", допълни той.