Западът критикува президентските избори в Русия, а световни лидери отказаха да поздравят Владимир Путин за спечеления пореден мандат с над 87 на сто от гласовете.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер няма да поздрави руския президент Владимир Путин за преизбирането му, предаде ДПА, като се позова на изявление на говорителката на Щайнмайер пред в. "Тагесшпигел".

"Няма да има писмо до Путин", е заявила говорителката Керстин Гамелин, цитирана от ДПА.

В публикация в неделя в социалната мрежа Екс президентът на Германия написа: "Днес аз мисля за хората в Русия, които се борят за свобода и демокрация и които живеят в постоянна опасност от режима на Путин. Ние няма да забравим тези смели хора", предава БТА.

Германското външно министерство заяви по-рано в същата социална мрежа: "Псевдоизборите в #Русия не са нито свободни, нито честни, а резултатът не изненадва никого. Управлението на Путин е авторитарно, той разчита на цензура, репресии и насилие".

ДПА припомня, че на предишните президентски избори през 2018 г. Щайнмайер поздрави Путин.

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън осъди изборите в Русия, на които президентът Владимир Путин засили хватката си върху властта, след като бе потисната всякаква реална опозиция, съобщава още ДПА.

Външният министър на Великобритания заяви, че "не така изглеждат свободните и честни избори".

Независимото наблюдение на изборите беше изключително ограничено, като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не беше поканена да наблюдава тридневния вот, отбелязва агенцията.

Камерън написа в Екс: "Избирателните секции в Русия затвориха след незаконното провеждане на избори на украинска територия, липсата на избор за избирателите и липсата на независимо наблюдение от страна на ОССЕ. Не така изглеждат свободните и честни избори".

Руски дипломати ще изпратят нота до властите в САЩ

Руските дипломати ще изпратят нота до властите на САЩ във връзка с действията на тайните служби на Държавния департамент пред руското посолство във Вашингтон в деня на гласуването на президентските избори. Това съобщи руският посланик в САЩ Анатолий Антонов пред журналисти в неделя вечерта след приключването на гласуването в посолството, предаде ТАСС.

Антонов каза, че "винаги е уважавал дейността на тайните служби на Държавния департамент" на Съединените щати, чиито служители в повечето случаи "работят ефективно", когато от руските дипломати са постъпвали съответните молби, пише БТА.

"Днес не мога да кажа това", каза обаче руският посланик, като отбеляза, че тайните служби "са допуснали блокиране на входа на руското посолство и създаване на пречки за руските граждани, дошли да гласуват". По думите му е била допусната и агитация "от страна на провокатори, за да не отидат хората да гласуват".