25-годишният поляк, заподозрян, че е намушкал израелка на римската железопътна гара Термини в навечерието на Нова година, бе арестуван в Милано, предаде АНСА за БТА.

Мъжът, идентифициран като Александър Матеуш Хомяк, бе разпознат и задържан от двама карабинери, които не са били на работа. Карабинерите - семейна двойка - забелязали заподозрения, който е бездомник, живеещ от осем месеца в Италия, след като той се качил на миланската централна гара на влак за Бреша. Карабинерите го заловили и повикали подкрепления.

24-годишната жертва на атаката е в римската многопрофилна болница "Умберто Първи", където лекарите казват, че състоянието й е сериозно, но не е животозастрашаващо.

Префектът на Рим Бруно Фратази заяви, че атаката, както изглежда, е била дело по-скоро на луд човек, отколкото терористична проява. Той заяви, че мерките за сигурност на гара Термини ще бъдат засилени.

Прокурорът от Милано Енрико Павоне заяви, че Хомяк е опасен за обществото и може да извърши друго нападение и поиска младият мъж да остане в предварителния арест. Бездомният поляк ще бъде разпитан по-късно днес от съдия-следовател Наталия Имаризио, казаха съдебни източници.

Хомяк може би има психиатрични проблеми, казват разследващите. Те допълват, че мъжът, който не говори италиански, е обикалял из страната в продължение на най-малко осем месеца.