Aнкара критикува акостирането на американския разрушител Арли Бърк (USS Arleigh Burke) в кипърско пристанище, като заяви, че стъпките, предприети от САЩ в региона, накърняват дългогодишната неутрална позиция на страната по кипърския спор, съобщават турски медии.

Министерството на външните работи на Турция изказа пълна подкрепа на властите на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), които осъдиха по-рано закотвянето на американския разрушител USS Arleigh Burke на пристанището в Лимасол.

"Както неведнъж сме подчертавали заедно със СКТР, предприетите в региона стъпки от страна на САЩ, които нарушават баланса (на остров Кипър) в ущърб на кипърската турска страна, накърняват дългогодишната неутрална позиция на тази държава по отношение на острова и представляват пречка за справедливо, устойчиво и трайно уреждане на кипърския въпрос. Приканваме САЩ да преразгледат тези политики", заяви министерството, цитирано от "Хюриет дейли нюз".

Анкара подчертава, че като държава гарант в Кипър Турция ще продължи решително да защитава законните права и интереси на кипърските турци при всякакви обстоятелства и условия.

Турция обвинява Съединените щати, че с някои стъпки в последно време нарушават баланса между кипърската гръцка и кипърската турска страна на острова, проявявайки пристрастия към кипърските гърци. Държавният департамент на САЩ премахна миналата година ограниченията в оръжейната търговия за Кипър за фискалната 2023 г., а скоро след това министерството на отбраната на САЩ включи Република Кипър в Програмата за държавно партньорство на американската Национална гвардия. Решенията бяха приветствани от кипърските гръцки власти и осъдени от турската страна.