Български тежкотоварни камиони носят храна от Украйна. На първо място зърно, написа на профила си във Фейсбук говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя качи видео в социалната мрежа, за което твърди, че е заснето по пътя от Ница до границата с Италия.

"Току-що ми го изпратиха познати. Ето как изглежда пътят от Ница до границата на Италия. Солидни камиони. Колоната се простира на 40 километра. Латвийски, литовски, български номера. Какво носят? Храна от Украйна, на първо място - зърно. Те са убедени, че това е необходимо в Европа, а не за нещастните бойци от въоръжените сили на Украйна, които бяха предадени от всички. И сега няма да има какво да се яде", написа Захарова.

По-рано стана ясно, че над 25 милиона тона украинска пшеница не могат да бъдат изнесени от страната заради войната. ООН предупреди, че това ще предизвика глобална криза със зърнените култури, защото преди нахлуването на руските войски, Украйна беше четвъртият най-голям износител на пшеница в света.

Европейският съюз обаче обеща да помогне на Украйна да изнася зърно. Това обяви вицепрезидентът на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на брифинг след заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри на ЕС в Брюксел преди дни.