Очаква се осъден на смърт затворник от Алабама да стане първият човек в САЩ, екзекутиран с азот, след като загуби обжалванията в последния момент, съобщи Би Би Си (BBC).

Върховният съд на САЩ и по-нисшия апелативен съд отказаха да спрат изпълнението наприсъдата, която адвокатите на Кенет Юджийн Смит нарекоха "жестоко и необичайно" наказание.

Критиците отбелязаха, че използването на азот може да причини ненужно страдание, от изтичане може навреди на присъстващите в помещението хора.

58-годишният Смит е осъден през 1989 г. за убийството на Елизабет Сенет.

Кенет Смит, осъден за убийството на съпругата на проповедник

Снимка: Alabama Department of Corrections via AP, File/БТА

Алабама разполага с 30 часа, за да извърши екзекуцията, която включва изпускане на азотен газ през маска. Времето тече от 06:00 GMT (08:00 б.вр.) в четвъртък.

Смит каза пред Би Би Си по-рано тази седмица, че чакането той чувства като мъчение.

Той ще бъде първият човек, умъртвен по този метод в САЩ и според Информационния център за смъртното наказание (Death Penalty Information Center) - навсякъде по света.

Адвокатите на осъдения, чиято смъртна присъда е от 1996 г., казаха пред Би Би Си в сряда вечерта, че подават нова жалба до Върховния съд с надеждата за отсрочка в последния момент.

Вдишването на чист азот без кислород предизвиква разпад на клетките и смърт. Щатът Алабама изтъква в съдебната документация, че очаква осъденият да загуби съзнание след секунди и да умре след няколко минути.

Но употребата на азот е критикувана от някои медицински специалисти, които предупреждават, че може да доведе до катастрофални последици - от силни конвулсии до оцеляване във вегетативно състояние.

Алабама и два други американски щата одобриха използването на азотна хипоксия като алтернативен метод за екзекуция, тъй като препаратите, използвани в смъртоносните инжекции, станаха дефицитни, което допринесе за спада в броя на екзекуциите в национален мащаб.

Алабама вече се опита да екзекутира Смит преди две години, но не успя да постави смъртоносна венозна инжекция, преди да изтече срока на заповедта на щата за изпълнение на смъртната присъда (обикновено около 60 дни).

Смит беше един от двамата мъже, осъдени за убийството на 45-годишната Сенет при "мокра поръчка" за 1000 долара през март 1988 г.

Елизабет Сенет е била бита с камина и намушкана в гърдите и шията, а нападателите инсценирали нахлуване в дома и кражба с взлом.

Нейният съпруг Чарлз Сенет, затънал в дългове проповедник, организира схема за събиране на застрахователни премии. Той се самоуби, когато бе разкрит от следователите.

Другият участник в убийството на Смит - Джон Форест Паркър, беше екзекутиран през 2010 г.

На процеса срещу него Смит призна, че е присъствал по време убийството на жертвата, но каза, че не е участвал в нападението.

Върховният комисар на ООН за правата на човека каза, че използването на газ срещу Смит може да се сравни с изтезание или друго жестоко, нечовешко или унизително отношение и призова за присъдата да не бъде изпълнена.

Адвокатите на Смит подадоха жалба до Върховния съд с аргумента, че подлагането на осъдени на множество опити за екзекуция нарушава Осмата поправка на Конституцията на САЩ, която защитава срещу "жестоко и необичайно" наказание.

В сряда съдиите отказаха да разгледат жалбата и отхвърлиха искането за спиране на екзекуцията. Никоя правосъдна инстанция не изрази публично несъгласие с решението. 

Адвокатите на Смит заявиха, че отново ще обжалват отново пред Върховния съд.