Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт, заяви македонският премиер Зоран Заев в предаване на телевизия Канал 5.

В неделя той и гръцкият му колега Алексис Ципрас се договориха официално името да е Северна Македония.

Заев добави, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов.

"Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос", заяви още Заев.

В отговор Георге Иванов го призова веднага да задейства процедура за импийчмънт, като подчерта, че неговата позиция по отношение на договора за името с Гърция е окончателна и остава непроменена, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Президентът отвърна твърдо на премиера

EPA/БГНЕС

"Призовавам Заев със същото мнозинство от две трети, което е необходимо за промяна на конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за установяване на отговорност на президента на републиката, тоест импийчмънт. Моята позиция по отношение на вредния договор за името е окончателна и остава непроменена въпреки всички изказани заплахи и натиск", се казва в писмено съобщение за медиите на президента.

Част от нещата, които Заев прие в договора с Гърция, даже не са били поискани, написа пък бившият премиер Никола Груевски във Фейсбук. Той посочи, че неговата партия ВМРО-ДПМНЕ е водела преговорите за името с Гърция, строго придържайки се към резолюцията на ООН, и не е променила името и идентичността цели 11 години, а Заев е приел име "за обща употреба" и поправки в конституцията, които никога не са били предмет на преговорите преди това. Груевски и определя договора като "национална катастрофа".

Коментирайки един от членовете, в който се посочва различното тълкуване на термините "Македония" и "македонски" в двете страни, той казва, че баща му, който е роден на 15 километра от днешната граница на гръцка територия, трябва да бъде част от гръцката история и идентичност, докато той самият, роден от тази страна на границата, няма такова право.

"Кой е този учен, който превърна административната граница в историческа граница и граница на идентичността?", попита бившият премиер.

Междувременно демонстрантите заявиха, че няма да се откажат от протестите против договора за промяна на името, пише в. "Нова Македония". И снощи граждани се събраха на протест пред парламента, за да изразят несъгласие с договора и да поискат оставка на правителството. Те скандираха името на президента Иванов и лозунги като "Не си даваме името, Македония на македонците". На импровизирана трибуна някои от тях осъдиха намесата на полицията със сълзотворен газ на протеста преди два дни и заявиха, че са дошли на мирен протест да изразят недоволството си от договора. Демонстрантите обявиха, че няма да се откажат от протестите и ще се събират всеки ден в 20 часа пред парламента, докато договорът не бъде анулиран.

Демонстрантите бяха разпръснати със сълзотворен газ

Снимка: БТА