Признаваме българския дял за Македония, заяви македонският премиер Зоран Заев по повод на това има ли притеснения за българската позиция, относно името на страната.

"Ние делът на тази историческа Македония, която е в България, го признаваме като български дял и тук няма никакви дилеми. Ние го наричаме този Пиринския дял, защото Пирин е най-голямата планина, но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право. И нямаме никакъв такъв проблем", каза македонският премиер пред bTV.

По-рано тази година, по време на посещение в Македония, президентът Румен Радев заяви, че новото име на страната не трябва да включва географско определение, което се отнася към български територии.

Нов кръг от преговорите между Скопие и Атина за името Македония се провежда във Виена. Външните министри на двете страни - Димитров и Коциас се срещнаха със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц.

Северна, Горна или Вардарска - властите в Скопие вече признаха, че биха приели една от тези добавки пред името Македония, но само за международна употреба.

"Ако погледнем исторически къде е била тази историческа Македония, има един дял в България. Има един дял в Гърция! Ние сме само една част. И това е факт - ние сме горния дял, северния, Вардарския дял. Много важно у дома да не бъдем обезличени. Да не бъдем обезчестени. Когато влязохте в тази сграда, отвън пишеше "Правителство на република Македония". Да не се налага това да го променяме", допълни Заев.

Следващият кръг от преговори за името се очаква в началото на май.