Премиерът на Северна Македония Зоран Заев призова за бързи предсрочни избори на пресконференция, първата сред срещата на Европейския съвет в Брюксел, на която страната не получи дата за начало на присъединителни преговори с ЕС, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

Заев каза, че само народът има мандат да вземе решение за бъдещето на страната.

"Бързи предсрочни избори, на които вие, гражданите, ще вземете решение за пътя, по който трябва да плодължи нашата страна. Това ще предложа утре на лидерската среща при президента" Стево Пендаровски, каза премиерът.

В обръщение към нацията вчера Пендаровски каза, че е поканил лидерите на най-големите парламентарни партии на среща на 20 октомври, и е убеден, че точно сега е моментът да покажат единство за стратегическата ориентация на страната, независимо от политическите различия по много въпроси.

Решението на Заев идва часове след блокирането от страна на Франция на започването на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС.

Зоран Заев иска изборите да бъдат проведени в най-кратки срокове. Той няма намерение да подава оставка. "Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен. Поемам върху себе си разочарованието на гражданите. Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред Вас и поради тази причина искам да чуя Вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим. Сериозността на днешния ден изисква сериозно решение", казва още Заев.

Той призова да се продължи по европейския път, защото в противен случай ще се стигне до национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор.

"Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава. Трябва да изграждме добросъседски отношения. Не са ни нужни разправии със съседите", добави той.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1 юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1 август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.

Припомняме, че Франция, Дания и Холандия блокираха насрочването на дата за старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Темата отново ще бъде дискутирана през месец май 2020 година.