Джо Байдън заяви, че САЩ няма да направят първата крачка към Иран, като вдигнат санкциите, и настоя Ислямската република първо да спре да обогатява уран, предаде Франс прес.

Запитан в интервю за телевизия Си Би Ес за възможността за вдигане на санкциите като жест, който да убеди Техеран да се върне на масата на преговорите за спасяване на ядрената сделка, Байдън заяви категорично: "Не".

На въпрос на телевизионната водеща дали иранците трябва първо да спрат да обогатяват уран, той отговори утвърдително с кимане.

Интервюто бе записано преди появилото се по-рано изявление на върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменей, който каза, че страната ще се върне към това споразумение от 2015 г., но само ако САЩ първо отменят санкциите, съобщи ДПА.

Целта на споразумението бе ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на икономическите санкции. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от него и върна санкциите. В отговор Иран постепенно спря да се придържа към задълженията си, произтичащи от документа. Ислямската република заплаши да изгони ядрените инспектори, започна да обогатява уран на нива, по-близки до нужните за производство на оръжия, и засили военните си учения, като миналия месец дори изстреля крилати ракети като част от военно учение в Оманския залив, отбелязва Асошиейтед прес.