През ноември тя се е свързвала по телефона със стрелеца - Мевлют Мерт Алтънташ, обаждала се е също в Русия културен център в Анкара. На разпита тя признала, че се е свързала с Алтънташ главно пишейки си в месинджър, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизионния канал "А Хабер".

Според информация на вестник "Сабах" пък 33-годишната Екатерина се е занимавала в Анкара със сутеньорство - организирала срещи в хотели на местни едри бизнесмени с жени, предаде БТА.

Сега, с решение на съда, тя е в затвора.

Посланик Карлов бе убит вечерта на 19 декември 2016 година на фотоизложба в Анкара. Нападателят Алтънташ бе ликвидиран. Руското външно министерство окачестви случая като терористичен акт.

В памет на Карлов беше посветена марка от серията "Герои на Руската федерация", която влезе в обращение от миналия месец.

Неотдавна снимка от убийството на дипломата спечели голямата награда на конкурса World Press Photo. Фоторепортерът на "Асошиейтед прес" Бурхан Йозбилиджи е успял да заснеме момента, в който Мевлют Мерт Алтънташ вече го е застрелял и, размахвайки пръст, заявява, че действията му са протест срещу това, че светът е оставил Русия и сирийската армия да превземат бунтовническите квартали в Алепо.