Турските сили за сигурност са заловили в Истанбул "експерт по бомбите" на терористичната група ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава" - бел. ред.), съобщи Анадолската агенция, като се позова на източници от силите за сигурност, цитирана от БТА.

Заподозреният е заловен при съвместна операция на полицията и на турското разузнаване в квартал Султанбейли в Истанбул.

Според източник от силите за сигурност, пожелал да остане анонимен, заловеното лице с инициали A.J.A. е обучавало членове на терористичната група в направата на бомби, използвани при терористични атаки в Сирия и Ирак.

Полицията е иззела пет бомби със СИМ карти и други взривни устройства с дистанционно управление, както и дигитални пропагандни материали и документи на терористичната организация.

През 2013 г. Турция стана една от първите държави в света, които обявиха ДАЕШ (Ислямска държава) за терористична организация.

Турция е била мишена на терористични атаки на ДАЕШ няколко пъти. Над 300 души са загинали, а стотици други са били ранени при най-малко 10 самоубийствени атентата, седем нападения с бомби и четири въоръжени нападения, припомня Анадолската агенция.

В отговор Турция проведе антитерористични операции на своя територия и зад граница, за да предотврати нови атаки.