Федерален съдия в Ню Йорк реши вчера, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма право да блокира в акаунта си в Туитър критични към него потребители, съобщиха световните агенции.

Съдията Наоми Бъкуолд се произнесе по иск, внесен през юли миналата година от седем души, чийто достъп до страницата на Тръмп в социалната мрежа беше блокиран от президента. Сред ищците са нюйорски актьор, преподавател по социология в Мериленд, тексаски полицай и певица от Сиатъл, както и правозащитна организация към Колумбийския университет. В иска се посочваше, че блокирайки достъпа им в акаунта си в Туитър, Тръмп е нарушил Първата поправка на Конституцията на САЩ, гарантираща правото на свобода на словото и изразяване на протест.

Според съдийското решение, коментарите в акаунта на президента и на други длъжностни лица представляват публични форуми и блокирането на потребители на Туитър заради техните политически възгледи нарушава правата им по Първата поправка.

Не е известен общият брой на потребителите, блокирани от Тръмп в Туитър, но според някои оценки те са няколко стотин, отбелязва Франс прес.

Съдията не нарежда изрично на Тръмп да "деблокира" тези хора, изразявайки мнението, че президентът сам трябва да вземе решение по въпроса.