Жегите в Южна и Централна Европа продължават. Очаква се днес в Португалия да бъдат регистрирани нови температурни рекорди и живакът да достигне 47 градуса.

Вижте снимки >>>

В почти цялата страна е обявен червен код по скалата на агенцията за гражданска защита. Екипи на медицинските и противопожарните служби ще са в повишена готовност през уикенда.

Вчера в град Абрантиш, на 150 км североизточно от столицата Лисабон, бе измерена температура от 45,2 градуса. Температурният рекорд за Португалия, 47,4 градуса, датира от 2003 г.

В 41 от 50-те административни единици на Испания е обявено предупреждение за големи горещини с очакване температурите да достигнат 44 градуса.

Препълнен плаж в Испания

Снимка: AP/БТА

Горещините в Испания

Снимка: AP/БТА

През лятото температури близо до 40-те градуса не са рядкост в южните райони на Иберийския полуостров. Испанският температурен рекорд е 46,7 градуса, измерени в Кордоба през юли миналата година.

По данни на Световната метеорологична организация най-високата температура на територията на Европа е била регистрирана през 1977 г. в Гърция - 48 градуса по Целзий.

Швеция все още е застрашена от горските пожари, които се разпространиха отвъд Северния полярен кръг. Шведските служби за гражданска защита са определили за уикенда "висок риск" от пожари в централните и южните райони поради продължаващата засуха и силните ветрове.

Метеорологичната служба на Великобритания съобщи, че миналият месец е бил третият най-топъл юли за повече от сто години. Времето на Острова остава горещо, като за днес прогнозите бяха за 30 градуса в Южна Англия.

Времето във Франция също е горещо

Снимка: AP/БТА

И във Франция е рекордно горещо

Снимка: AP/БТА