От днес в Северна Македония стартира правителственият проект "Моят ДДС", който за пръв път дава възможност на гражданите да поискат връщане на 15 процента от платения данък добавена стойност (ДДС), предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

С тази програма на гражданите ще бъдат върнати до 50 милиона евро годишно, а лимитът за един човек ще бъде 1800 денара (29,33 евро) на тримесечие, или максимум 28 800 денара (469,28 евро) годишно за едно четиричленно домакинство.

Възможността за връщане на 15 процента от ДДС ще бъде достъпна за всички граждани, навършили 15 години, които са регистрирани в системата на Управлението за държавни приходи. За целта е създадено специално мобилно приложение, чрез което гражданите ще могат да сканират баркода на касовите си бележки и да го изпращат на управлението.

Връщането на ДДС ще важи само за сметки до 30 000 денара, но не и за фактури или сторнирани сметки. Първите изплащания на върнат ДДС ще бъдат извършени през декември директно на сметките на гражданите, които са поискали връщането му, а след това ще се извършват на тримесечие, или през февруари, май, август и ноември.

Законът за връщането на част от ДДС на гражданите беше приет в парламента на Северна Македония миналата седмица. Проектът е част от програмата на правителството и цели да се намали сивата икономика и да се елиминира укриването на данъци. Очаква се до 98 процента от домакинствата да си върнат част от ДДС. За най-богатите граждани ще има лимит за връщане на ДДС.