Американският президент Джо Байдън приветства днес адмирал Линда Фейган като новия командващ Бреговата охрана на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Фейган стана първата жена, оглавила един от видовете въоръжени сили в Съединените щати. "Време беше", каза Байдън, обявявайки предаването на командването на церемония.

"Проправящата пътя кариера на адмирал Фейган показва на младите хора, влизащи във въоръжените сили, че стоим зад думите си: Няма врати затворени за жените", заяви президентът на САЩ през близо 2000 ликуващи гости в щаба на Бреговата охрана на страната. Сред присъстващите бяха командващите други видове войски и министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

"Така изглежда един адмирал и командващ войските в американските въоръжени сили", каза Байдън. Той благодари на Фейган за "всичко, което е направила по време на кариерата си, за да открехне още малко вратата на възможностите".

"Сега ще трябва да продължим да работим, за да гарантираме, че адмирал Фейган ще бъде първата, но не и единствената", подчерта Байдън и добави: "Трябва да видим повече жени на най-високи нива в командването в Бреговата охрана и навсякъде във въоръжените сили."

Линда Фейган сменя адмирал Карл Шулц.

В кратката си реч Байдън не спомена руската инвазия в Украйна, но каза, че "изборът, който прави светът днес, ще оформи посоката на глобалното развитие през 21-и век".

Байдън нарeчe Бреговата охрана на САЩ "важен елемент" в Индийско-Тихоокеанската стратегия на своята администрация. Той каза, че възнамерява да я натовари със задачата да следи за прекомерния риболов от страна на китайски кораби.