Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще назначи председателката на Конституционния съд Бригите Бирлайн за временен канцлер, след като в понеделник парламентът гласува вот на недоверие на правителството на Себастиан Курц заради скандален видеозапис, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Бригите Бирлайн ще бъде първата жена, която ще заеме канцлерският пост в историята на Австрия. Новината съобщи държавният глава Александър Ван дер Белен на кратка пресконференция във Виена.

Снимка: Gettyimages

69-годишната Бирлайн е председател на Конституционния съд от февруари 2018 г. Тя ще формира и ръководи преходно правителство до предсрочните избори, които вероятно ще са през септември.

"Тя е настоящият председател на австрийския Конституционен съд, а в близките дни ще я назнача за федерален канцлер на Република Австрия", заяви Ван дер Белен.

Австрийският президент поясни, че под управлението на Бирлайн няма да има големи, устойчиви законодателни инициативи - нейната задача е надеждно продължаване на текущите дела.

Снимка: Gettyimages

Бирлайн благодари на Ван дер Белен за гласуването доверие и обяви, че ще започне веднага с разискванията за  разпределението на министерските постове. Макар да беше изненадващо от страна на Бирлайн, тя все пак представи някои от лицата, които ще влязат в преходното правителство.

До избора на нов временен канцлер на Австрия се стигна, след като досегашният канцлер Себастиан Курц сложи край на коалицията между своята дясна Австрийска народна партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), след публикуването на запис със скрита камера, на който лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе предлага да осигури на мнима племенница на руски олигарх важни договори за обществени поръчки в замяна на незаконно финансиране.

Виенчанката Бирлайн бе главен прокурор от 1990 до 2002 г., от 2003 г. е член на Конституционния съд, а от 2018 г. е и негов председател. Идеята за конституционен съдия, но бивш, а не действащ, да стане канцлер, е на опозиционната социалдемократическа партия.

Правителството, което ще формира Бирлайн, ще трябва да осигури нормална работа на администрацията и провеждане на избори, но едва ли ще предприеме някакви действия с дългосрочни последици. В политически план е вероятно първите месеци да са спокойни, тъй като започва лятото, което обикновено е спокоен сезон.

Политическата аритметика показва, че не е изключено след септемврийските извънредни избори в Австрия да дойде на власт коалиция между социалдемократите, зелените и либералната партия "Неос". Това би променило курса към защита на социалната държава и смекчаване на политиката по въпросите на миграцията.

Но в следващите седмици може да се променят настроенията на избирателите, а и в Австрия сглобяването на коалиция обикновено е продължителен процес, който може да отнеме месеци.