Австрийските депутати отстраниха от власт правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц. Това стана по време на гласуване в парламента на вот на недоверие срещу него, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вотът срещу Курц подкрепиха Австрийската социалдемократическа партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата, която допреди седмица управляваше в коалиция с Курц. Заради скандален видеозапис на нейния тогавашен лидер Ханс-Кристиан Щрахе обаче Курц сложи край на коалицията им. Така на практика той остана начело на правителство на малцинството.

Канцлерът призова за нови избори през септември, но опозиционната Австрийска социалдемократическа партия внесе вот на недоверие.

По конституция сега президентът на Австрия Александър ван дер Белен трябва да назначи кабинет от експерти, който да управлява страната до следващите избори, които се очаква да са през септември.

Гласуваният днес вот на недоверие е първият успешен срещу правителствен ръководител или правителство в следвоенната история на Австрия, отбелязва ДПА. Той идва ден, след като Австрийската народна партия на Курц спечели евроизборите в страната. Победа само седмица, след като скандалът с видеозаписа разруши коалицията между двете партии.

"Горд и удовлетворен съм от работата, която свършихме като правителство през последната година и половина", заяви пред парламента преди гласуването Курц.

"Себастиан Курц е отговорен за цялата ситуация, в която се намираме в момента", заяви Йорг Лайхтфрид, депутат от АСДП.

Курц беше най-младият правителствен лидер в Европа. Той е на 32 години. Неговият канцлерски мандат в Австрия беше най-краткият досега, напомни АФП. От полагане на клетва на 18 декември 2017 година до днес са изминали 525 дни. 

По мнение на политически наблюдатели е възможно президентът на Австрия да помоли бившия канцлер да представлява Австрия утре на срещата на върха в Брюксел, а също и през идните седмици, докато траят консултациите за определяне на нов канцлер, който да състави ново временно правителство до началото на септември.

Политическите наблюдатели предполагат, че е много вероятно с поста на изпълняващ длъжността канцлер президентът Ван дер Белен да натовари бившия президент на Върховния конституционен съд Герхард Холцингер или бившия европейски комисар Франц Фишлер.