За първи път от повече от 200 години вярващите няма да присъстват на рождествена литургия в катедралата "Нотр дам" в Париж, която все още се възстановява от опустошителен пожар, отбелязва агенция Ройтерс, на която се позова БТА.

Няма да има литургия в "Нотр дам" в полунощ. Последният път, когато това се е случило, е било по времето на Революцията. От 1803 г. в "Нотр дам" винаги се е отслужвала коледна литургия, заяви пред Ройтерс говорител на парижката епископия.

На 15 април т.г. пожар срути покрива и кулата стрела на "Нотр дам", но другите камбанарии и външните стени бяха спасени, заедно с редица религиозни реликви и безценни произведения на изкуството.

"Болезнено е, защото бихме искали да празнуваме Коледа в "Нотр дам", но в същото време има и надежда: продължаваме с възстановяването, например този огромен кран, който ще помогне за премахването на ужасното скеле", заяви монсеньор Патрик Шуве от администрацията на катедралата.

Той има предвид метално скеле, издигнато преди пожара с цел реставрация. Кранът ще трябва да демонтира една по една 10 000 тръби, или общо 250 тона метал, споени и заварени от огъня.

Пожарът в "Нотр дам" предизвика мощна вълна от съпричастие във Франция и по целия свят - досега са потвърдени дарения и обещания за дарения в размер на 922 милиона евро, добавя АФП. Президентът Еманюел Макрон се надява храмът да бъде възстановен за пет години.

Как върви възстановяването на храма

Осем месеца след пожара огромният строителен кран, надвесен над храма, за който говори и монсеньор Патрик Шуве, изчаква момента да махне скелето, което застрашава конструкцията, информира Франс прес.

Огромният строителен кран, надвесен над "Нотр Дам"

Снимка: AP/БТА

Кранът ще извърши най-деликатната операция от всички, целящи да гарантират сигурността на обекта - истинска херкулесова задача. Акцията се очаква да започне в началото на февруари. Предстои да бъдат демонтирани една по една 10 000 тръби - общо 250 тона метал, споени и заварени от априлския пожар.

Работа за месеци, изискваща предварителна подготовка, тъй като е твърде сложна. Деформираното и вече крехко скеле - гигантска паяжина в небето, застрашава свода и равновесието на катедралата.

Украса около катедралата "Нотр Дам" в Париж, 23 декември 2019 г.

Снимка: AP/БТА

"Нотр дам" - бижу на готическото изкуство, е в състояние на "абсолютна спешност", изискващо незабавна помощ.

За да се изпълни пожеланието на президента Еманюел Макрон храмът да бъде възстановен за пет години, строителите няма да имат новогодишна ваканция. Редица дейности текат и в момента, при все че други са прекъснати, съобщи специалният представител на президента Макрон за реконструкцията генерал Жан-Луи Жоржлен.