За пръв път от 1803 г. в парижката катедрала "Нотр дам" няма да бъде отслужена рождествена литургия. Осем месеца след пожара от 15 април огромен строителен кран, надвесен над храма, изчаква момента да махне скелето, което застрашава конструкцията, предаде БТА.

Кранът ще извърши най-деликатната операция от всички, целящи да гарантират сигурността на обекта - истинска херкулесова задача. Акцията се очаква да започне в началото на февруари. Предстои да бъдат демонтирани една по една 10 000 тръби - общо 250 тона метал, споени и заварени от априлския пожар.

Работа за месеци, изискваща предварителна подготовка, тъй като е твърде сложна. Деформираното и вече крехко скеле - гигантска паяжина в небето, застрашава свода и равновесието на катедралата. "Нотр дам" - бижу на готическото изкуство, е в състояние на "абсолютна спешност", изискващо незабавна помощ.

За да се изпълни пожеланието на президента Еманюел Макрон храмът да бъде възстановен за пет години, строителите няма да имат новогодишна ваканция. Редица дейности текат и в момента, при все че други са прекъснати, съобщи специалният представител на президента Макрон за реконструкцията генерал Жан-Луи Жоржлен.

Пожарът в "Нотр дам" предизвика мощна вълна от съпричастие във Франция и по целия свят - досега са потвърдени дарения и обещания за дарения в размер на 922 милиона евро, добавя АФП.