Европейският съюз създава във Финландия за първи път резерв за 242 милиона евро, който ще се използва от всички страни членки на ЕС за реагиране срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на финландското правителство.

"Руската война на агресия срещу Украйна потвърди необходимостта от укрепване готовността на ЕС срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи", каза в изявление европейският комисар за управлението на кризи Янез Ленарчич.

Резервът ще се състои от спасителна техника и медицински консумативи, като противоотрови и уреди за измерване на радиация, предназначени да защитят екипите за първа помощ и цивилното население, съобщи финландското вътрешно министерство.

Финландия има 1300-километрова граница с Русия и се намира близо до балтийските държави, които също се опасяват, че ескалацията на войната в Украйна може да доведе до използването на ядрено оръжие, или при евентуална ядрена авария.

"Запасите, които ще бъдат създадени във Финландия, ще подобрят стратегическата готовност на ЕС и способността да се реагира на различни видове заплахи, особено в Северна Европа и района на Балтийско море", каза в изявление министърът на вътрешните работи Криста Миконен.

Резервът ще бъде готов за използване от 2024 г. и ще има за цел да бъдат изпратени доставки в зони на бедствия или кризи в рамките на 12 часа след като бъде прието предложението за помощ, са казва още в изявлението.

Финландия има големи национални запаси от основни стоки като зърно, горива и лекарства за десетилетия напред, след като загуби около 10% от своята територия, останала под контрола на бившия Съветския съюз, след като отблъсна опит за нахлуване на Съветите по време на Втората световна война.

Междувременно министър-председателката на Финландия Сана Марин изрази надежда Западът да се е научил как да се справя с Русия, цитират думите й ДПА и БТА.

Ако Украйна беше членка на НАТО, сега там нямаше да има война, каза Марин вчера на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Тя допълни, че това е причината Финландия и Швеция да изявят желание да се присъединят към военния съюз.

"Искаме да се присъединим към НАТО, тъй като никога повече не искаме да има война във Финландия. С Русия преди сме били във война", каза Марин пред журналиста Фарид Закария.

Също така е важно да погледнем назад към 2014 г., когато Русия атакува и окупира Кримския полуостров в Украйна, подчерта още премиерката на Финландия.

Ако имаше по-твърд отговор от страна на Европейския съюз, включително "много по-строги мерки", тогава "резултатите от историята щяха да бъдат различни", добави Марин.

Премиерът заяви още, че Финландия е готова да подкрепя Украйна във войната с Русия толкова дълго, колкото е нужно, било то година, две, пет, десет или петнадесет години, предаде Ройтерс.

През 2022 г. финландското правителство предостави повече от 300 милиона евро в подкрепа на Украйна, като 190 милиона от тях бяха за снабдяване с отбранителна техника.

След десетилетия неутралитет Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към западния отбранителен съюз като отговор на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година. Въпреки това приемането им в блока изисква единодушно одобрение, а Турция и Унгария все още блокират допускането на страните в НАТО, отбелязва агенцията.