Лоша новина за панедмията от коронавирус съобщиха Южнокорейските власти. Те оповестиха за 91 пациенти, за които се е смятало, че са оздравели от COVID-19 и които отново са дали положителни проби, предадоха БТА и Ройтерс.

Ръководителят на Корейския център за контрол и превенция на заболяванията заяви на брифинг, че е по-вероятно вирусът да се е реактивирал, а не пациентите да са се заразили повторно.

Южнокорейските здравни власти заявиха, че все още не е ясно какво стои зад тенденцията, провеждат се епидемиологични разследвания.

Възможността хората да се заразяват наново с вируса създава опасения в международната общност, като много страни се надяват вече заразените да развият имунитет, което да предотврати повторната поява на пандемията.

За близо 7000 южнокорейци бе съобщено, че са се възстановили от COVID-19, причинено от новия коронавирус.

Корейски специалисти по инфекциозни болести изразиха становище, че състоянието на смятаните за оздравели просто се е влошило, а не че става дума за повторно заразяване с вируса.

Част от експертите са на мнение, че е възможно да става дума за случаи, при които са били използвани фалшиви тестове, или при които в организмите на пациентите все още има остатъци от вируса.