Япония днес заяви отново, че премиерът ѝ Фумио Кишида е готов за среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун без предварителни условия, предаде Франс прес.

Скорошното сближаване на Ким с Русия провокира притеснения, свързани с военните аспекти на сътрудничеството между Москва и Пхенян, отбелязва АФП.

"Премиерът Кишида е готов да се срещне лице в лице" с Ким "по всяко време и без предварителни условия", каза говорителят на японското правителство Хирокадзу Мацуно.

"Бихме искали да организираме разговори на високо ниво" между Токио и Пхенян, които да бъдат водени "под прекия контрол на премиера, за да може да бъде договорена лидерска среща възможно най-скоро", изтъкна Мацуно.

 

Ким Чен-ун пристигна тази седмица на посещение в Русия и се срещна с руския президент Владимир Путин, добавя БТА.

Ким увери Путин, че Русия ще извоюва "голяма победа" над враговете си и обяви сближаването с Русия за "абсолютен приоритет" в севернокорейската външна политика.

Съединените щати изразиха тревогата си във връзка със сближаването на Путин с Ким и предполагат, че Москва възнамерява да купи от Северна Корея оръжия, които да използва срещу Украйна.