Изпускането на вода в Тихия океан от авариралата АЕЦ "Фукушима" ще започне в четвъртък, ако метеорологичните условия го позволяват, заяви днес японският премиер Фумио Кишида, цитиран от Франс прес.

Планът на Япония за изпускане на вода от атомната електроцентрала 12 години след аварията в централата бе одобрен в началото на юли от Международната агенция за атомна енергия. Тази операция обаче, която се очаква да продължи десетилетия, провокира сериозни притеснения и критики, особено от страна на Китай, пише БТА.

Токио планира изпускането в Тихия океан на над 1,3 милиона тона вода от АЕЦ "Фукушима", която аварира вследствие на вълните цунами през март 2011 г., които опустошиха североизточните брегове на Япония.

Водата в атомната електроцентрала бе подложена на обработка, която да я пречисти от радиоактивни субстанции. Тази вода обаче продължава да съдържа тритий, който не може да бъде премахнат с помощта на съществуващите технологии. Според експертите за здравето са вредни само дози тритий с изключително висока концентрация.

Японската риболовна индустрия обаче се опасява, че изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима" ще се отрази неблагоприятно на имиджа на продуктите ѝ, популярните морски дарове, както в Япония, така и в чужбина.

Кишида обаче настоява да продължи контактите с местните рибари, за да спечели подкрепата на организацията им и да ги убеди, че правителството му е в състояние да гарантира безопасността на морската вода и да реагира адекватно на всяка възможна щета върху репутацията на японските стоки.

За тази цел кабинетът създаде два фонда, единия в размер на 30 милиарда йени (206 милиона долара) за справяне с всякакви репутационни щети, а другия в размер на 50 млрд. йени за облекчаване на икономическите последици и подпомагане на местните рибари, за да не фалират.

Китай се отнася критично към плана за изпускане на вода от атомната електроцентрала и миналия месец забрани вноса на хранителни стоки от десет японски префектури, сред които Фукушима.

Стана ясно, че и Хонконг има притеснения и ще задейства мерки за контрол на вноса на морски дарове от Япония.

Ръководителят на изпълнителната власт в Хонконг Джон Лий заяви днес, че силно се противопоставя на плана на Япония да изпусне в морето вода от авариралата АЕЦ "Фукушима" и е инструктирал правителството на града "незабавно да задейства" мерки за контрол на вноса на морски храни от Япония, предаде Ройтерс.

Миналия месец ядреният регулатор на ООН обаче успокои, че планираното изпускане отговаря на международните стандарти за безопасност.