Японското правителство планира от 2027 г. да отделя по 3 трилиона йени (около 21,5 милиарда долара) годишно за финансиране на мерки за увеличаване на раждаемостта, пише днес в. "Йомиури", на който се позова БТА.

Около 10,7 млрд. долара ще бъдат предназначени за мерки за икономическа подкрепа, включително детски надбавки, а 5,7 млрд. долара ще бъдат заделяни за подобряване на достъпа до образование. Други 5 млрд. долара ще бъдат осигурени за подпомагане на работещите родители, включително чрез финансиране на отпуските по майчинство.

Очаква се около 30% от тези разходи да се покриват чрез увеличаване на осигурителните вноски. Освен това правителството може да емитира допълнителни облигации в случай на недостиг на средства.

През февруари японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи огласи доклад, според който през 2022 г. са се родили 799 700 деца - най-малко, откакто през 1899 г. започва да се води такава статистика. Това е спад от 5,1% в сравнение с 2021 г.

Бързото застаряване на населението, съчетано с ниската раждаемост, вещае множество проблеми за страната в близко бъдеще. Например японците, които в момента работят, може да не получават такива пенсии като сегашните пенсионери. Според прогнозите на японските специалисти в близките години населението на Япония може да намалее с една трета.