Японски съд осъди днес на смърт Шинджи Аоба заради палеж през 2019 г. в студио на японската анимационна компания "Киото Анимейшън", в резултат на който загинаха 36 души и който се смята за едно от най-жестоките масови убийства в Япония, предаде японската агенция Киодо, цитирана от БТА.

45-годишният Аоба по-рано призна, че е запалил огъня в помещенията на фирмата в Киото, Западна Япония, на 18 юли 2019 г. Освен загиналите, в пожара пострадаха и 32-ма служители.

След като подсъдимият призна ролята си в случая, окръжният съд на Киото проучи дали той може да бъде обявен за вменяем и следователно да носи наказателна отговорност. Председателстващият съдия Кейсуке Масуда заяви, че по това време Аоба е бил способен да отговаря за постъпките си.

Аоба заяви пред съда, че е причината да извърши нападението било убедеността му, че "Киото Анимейшън" е плагиатствала романа му, с който е участвал в конкурс, организиран от фирмата. Защитата му твърдеше, че Аоба е страдал от мании, като казал също, че се бори срещу "тъмна личност". От друга страна, съдия Кейсуке Масуда заяви, че Аоба е искал да стане писател, но не е успял и затова е искал да си отмъсти, смятайки, че "Киото Анимейшън" е откраднала романите, които той е изпратил, предаде националната японска телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Японската телевизия съобщи също, че Аоба, който е останал без работа и е изпитвал финансови затруднения след многократна смяна на работата, е планирал отделно нападение на железопътна гара северно от Токио месец преди подпалването на анимационното студио.

Въпреки че съдията призна, че Аоба страда от халюцинации, той заяви, че поведението на обвиняемия е слабо повлияно от халюцинациите. Прокурори поискаха смъртна присъда за Аоба, като заявиха, че заблудите са имали ограничено влияние върху поведението му и не са причина да не се наложи максималната присъда. Защитата твърди, че по време на нападението той е бил невменяем и поиска оправдателна присъда или по-лека присъда.

Аоба се извини на опечалените за първи път на 6 декември, но продължи да твърди, че фирмата е копирала романа му.

В деня на произнасянето на присъдата Аоба се яви в съда в инвалидна количка, бутана от служител на затвора, а по лицето и шията му личат червени белези от изгарянията, които е получил при пожара.

 

Процесът започна през септември миналата година, повече от четири години след пожара, тъй като Аоба получи животозастрашаващи изгаряния и трябваше да премине през интензивно лечение и рехабилитация.