Предполага се, че най-малко 23 души са станали жертва на палежа в студио за анимационни филми в японския град Киото, съобщиха информационните агенции. Толкова са хората, открити "без признаци на живот" в сградата. Възможно е жертвите да се окажат повече, защото не е ясно колко хора са се намирали в пламналите помещения на триетажното здание.

За палежа на място е задържан 41-годишен мъж, който носел туба, разлял запалителна течност и я подпалил. Според японската телевизия Ен Ейч Кей, когато го направил, казал "Умри", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Как се разви инцидентът?

Пожарът избухна в триетажна сграда около 10.30 часа местно време в четвъртък. Спасителните операции все още продължават.

Говорител на полицията в Киото каза пред АФП, че човек е "хвърлил запалителна течност и е подпалил". Полицията е открила и ножове на мястото, съобщават местни медии, цитирани и от Би Би Си.

Не е ясно какви отношения е имал заподозреният с компанията.

Очевидци разказаха за силна експлозия, предизвикала ад сградата, съобщава кореспондентът на Би Би Си Рупърт Уингфийлд-Хейс. Има опасения, че много хора все са на последния етаж, който е изпълнен с гъст дим, предава той.

От спасителните екипи заявиха, че най-малко 23 души са загинали или са в състояние на "кардио-белодробен арест" - формулировка, която обикновено се използва в Япония за жертви, които са починали, но чиито смъртни случаи все още не са официално потвърдени.

Служител на противопожарната служба заяви пред репортери, че най-малко 10 тела са били намерени по стълбите, свързващи втория етаж с покрива.

Около 36 души са в болница, някои в критично състояние.

Около 70 души са били в сградата, когато пожарът е започнал.

"Опитваме се да изведем няколко души, които са в капан в триетажната сграда, включително и такива, които може да не са в състояние да се движат сами", заяви говорител на противопожарната служба.

Кой е заподозреният?

По последна информация, подпалвачът не е и не е бил служител на студиото и няма открита връзка със студиото.

Някои японски медии твърдят, че заподозреният е избягал от сградата към близката гара, след като пожарът започнал, но паднал на земята.

Какво се знаем за студиото?

"Киото анимейшън" (KyoAni) е основана през 1981 г. и е продуцирала популярни анимационни предавания, включително "K-On" и "Меланхолията на Haruhi Suzumiya".

В социалните медии много фенове изразяват своята силна заагриженост и публикуват снимки на любимите си шоута на KyoAni.