Взрив във фабрика за ескплозиви в Самарска област, в Централна Русия, отне днес живота на най-малко шестима души, а двама човека са ранени, съобщиха спасителните служби, цитирани от руските новинарски агенции.

Става въпрос за промишлен инцидент, а не за нападение, съобщават руските медии.

"Избухнал е взрив в Чапаевск, в завод "Промсинтез". Шестима души се загинали, а още двама са ранени", каза представител на спасителните служби пред ТАСС.

Съобщава се, че инцидентът е станал по време на демонтаж на тръбопровод и след експлозията не е избухнал пожар. По първоначални данни е избухнала тръба за подаване на азот.

Чапаевск се намира близо до река Волга, на около 50 км югозападно от град Самара. Заводът "Промсинтез" се занимава с производство на експлозиви и в него работят близо 1300 души. Той е един от основните производители на промишлени експлозиви в Русия и ОНД.

Заводът е създаден е през 1997 г. на базата на Самарския Сергиевски завод за взривни вещества, който пък е основан през 1911 г. от Военния съвет при военното министерство в руската империя.

През 1998 г. стартира производството на нитробензен, който е в основата на производството на анилин, багрила и полимери. През 2003 г. започва производство на патронни емулсионни експлозиви.

Това е вторият взрив в рамките на месец, който се случва в предприятие, произвеждащо взривни вещества. През юни т.г. се взриви цех в Тамбовския барутен завод, който е най-големият производител в Русия, в това число на барут за стрелково оръжие и артилерийски боеприпаси. Тогава загинаха пет души, а дванадесет бяха ранени.