Някои британски депутати биха подкрепили сделката на Тереза Мей за Брекзит, ако тя каже кога ще се оттегли от премиерския пост, пише вестник "Таймс", цитиран от Ройтерс и БТА. Става дума за съпартийци на Мей от Консервативната партия, посочва изданието.

Мей осигури в неделя споразумение с Европейския съюз, при което Великобритания ще напусне блока, но ще запази тесни търговски връзки с него.

Четири месеца преди Брекзит, предвиден за 29 март догодина, съдбата на споразумението на Мей за излизане от Европейския съюз е неясна на фона на значителния брой противници на сделката в британския парламент.

Мей разполага с 314 депутати от Консервативната партия от общо 650 места в Камарата на общините и ще се нуждае от близо 320 гласа, за да бъде одобрена сделката за Брекзит.

Според вестник "Таймс", който излезе със заглавие "Привържениците на Брекзит ще подкрепят Мей, ако тя каже кога ще подаде оставка", част от консерваторите настояват Мей да каже кога ще се оттегли от министър-председателския пост.

Засега сделката не успява да получи одобрението на северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП) - съюзник на консерваторите, която заяви, че няма да подкрепи споразумението за Брекзит, тъй като според нея то поставя Северна Ирландия под различен правен режим от останалата част на страната.

Бившият британски министър на отбраната Майкъл Фалън заяви днес, че може да е в интерес на Великобритания да отложи напускането на ЕС, за да може преговарящите да се споразумеят за по-добра сделка за Брекзит, предаде Ройтерс.

"Това не е добра сделка. Ние се нуждаем от по-добра сделка", каза Фалън в интервю за Би Би Си.

"И ако е възможно да се постигне по-добра сделка, да се изпратят преговарящи обратно в Брюксел за два или три месеца, дори да се отложи датата за напускане с два или три месеца, все пак мисля, че това ще е в дългосрочен интерес за страната", каза той.

Според Фалън евентуално падане от власт на премиера Тереза Мей няма да подобри ситуацията.

Британският министър-председател Тереза Мей днес е на посещение в Северна Ирландия и Уелс, за да получи подкрепа за широко критикуваната сделка за Брекзит. "Въпреки че ЕС ни каза, че трябва да разделим Обединеното кралство на две, ние напускаме като единно кралство", заяви Мей по повод визитата и добави: "В моята сделка има по нещо за всяко кътче на Обединеното кралство и аз ще работя здраво, за да укрепя връзките, които ни обединяват, когато погледнем към бъдещето си извън ЕС".