Втори турски сондажен кораб се готви да търси находища на петрол и природен газ край Кипър. Той е засечен  днес в района на острова, предават Ройтерс и БТА, позоваващи се на данни на Refinitiv Eikon.

В отговор Кипър заяви, че "силно осъжда" нарушаването на суверенните права на острова от страна на Турция, след като Анкара праща втори сондажен кораб на територията му.

"Това планирано второ сондиране е ескалация от страна на Турция на нейните постоянни нарушения на суверенните права на Кипър, базиращи се на закона на ООН за морско и международно право, и най-сериозно нарушение на суверенитета на Република Кипър", посочи в изявление президентството на Кипър.

Докато кораба "Явуз" вече е в района на Кипър, другият плавателен съд -  "Фатих", циркулира край западните брегове на Кипър от началото на май. Миналия месец лидерите на ЕС предупредиха Турция да прекрати сондажите във водите около острова или рискува блокът да вземе мерки спрямо Анкара. Предупреждението бе направено след призив от Гърция и Кипър.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез съобщи в събота, че до една седмица ще започне първият сондаж на втория турски сондажен кораб "Явуз". Изявлението му се разглежда като ход, който още повече може да обтегне отношенията с Кипър заради правата за проучвания, отбелязва Ройтерс.

Корабът "Явуз" вчера извърши финални тестове в южното турско пристанище Мерсин, след което потегли за Кипър. По данни на Refinitiv Eikon корабът е пристигнал през нощта в района на полуостров Карпасия. Турция наскоро изпрати край Кипър и сондажния кораб "Фатих", а през юни кипърските власти издадоха заповеди за арести за членовете на екипажа на кораба.